'Sorry Fabian', zegt Sagan (22) na sprintzege op Cancellara (31)

Vijf ritzeges in de Ronde van Californië, vier in de Ronde van Zwitserland en gisteren direct winnaar van de eerste etappe in de Tour de France. De Slowaak Peter Sagan is pas 22 jaar, maar hij heeft nu al de erelijst van een kampioen. De renner van de Italiaanse ploeg Liquigas is de jongste ritwinnaar in de Tour sinds Lance Armstrong. De Amerikaan was 21 toen hij in 1993 won in Verdun.

De manier waarop Sagan gisteren in Seraing de rit won, was bovendien van grote klasse. Op de slotklim van 2,4 kilometer demarreerde geletruidrager Fabian Cancellara na het steile eerste deel. Sagan zat direct strak in zijn wiel. Om er tot vlak voor de eindstreep niet meer uit te komen. Maakte de ervaren Cancellara een handgebaar dat hij op kop moest komen? De Slowaakse Tourdebutant deed alsof zijn neus bloedde. Krachten sparen, wachten als een routinier. Sloot achter de twee Edvald Boasson Hagen aan? IJskoud bleef Sagan gefocust op het achterwiel van Cancellara. Om er precies op het juiste moment uit weg te schieten en te winnen. „Deze zege was echt te belangrijk en dus heb ik me de hele tijd gespaard voor de sprint”, zei Sagan na afloop. „Sorry Fabian.”

Cancellara, die het geel behield, kon niet lang treuren om de verloren sprint. De Zwitser was zaterdag oppermachtig in de proloog, die hij won met zeven seconden voorsprong op de Brit Bradley Wiggins en de Fransman Sylvain Chavanel. De favorieten voor de eindzege gaven elkaar niet veel toe. Denis Mensjov (achtste) verloor dertien seconden op Cancellara, Cadel Evans (dertiende) zeventien. Beste Nederlander was Lieuwe Westra (Vacansoleil): 24ste op twintig tellen van de winnaar.

De Tourproloog was de eerste zege voor Cancellara sinds zijn val in de Ronde van Vlaanderen begin april. Ook in 2004 won hij de Tourproloog in Luik, op ongeveer hetzelfde parcours. Toen was de afstand 6,1 kilometer, nu 6,4. Met een gemiddelde snelheid van 53.210 kilometer per uur was Cancellara nu iets langzamer dan in 2004, toen hij het vlakke parcours afraasde met 53.561 kilometer per uur. Twee seconden sneller dan Lance Armstrong, die ook zaterdag met zijn gemiddelde van 53.300 als tweede zou zijn geëindigd.