Saai? Hoezo saai? Spanje levert ‘buitenaardse’ voetbalshow in EK-finale

Spain's Gerard Pique kiss the trophy at the end of the Euro 2012 soccer championship final between Spain and Italy in Kiev, Ukraine, Sunday, July 1, 2012. Spain won 4-0. (AP Photo/Antonio Calanni) Pique kust de beker. Nog nooit eerder slaagde een land erin drie grote eindtoernooien op rij te winnen. AP Photo/Antonio Calanni

Imposant vertoon van macht. Superieure ode aan de basis van het voetbal. Fluwelen suprematie. De Nederlandse dagbladen zijn vol lof over het spel van Europees kampioen Spanje. Waar sommige critici het Spaanse tikkie-takkie-voetbal eerder in het toernooi nog saai noemden, kan geen krant er vandaag omheen: dit was een ‘buitenaardse’ voetbalshow’.

De ochtendkranten benadrukken het historische karakter van de EK-titel van Spanje. Nog nooit eerder slaagde een land erin drie grote eindtoernooien op rij te winnen.

nrc.next spreekt van een “Spaans sprookje in de Oekraïnse nacht”. Sportredacteur Rob Schoof schrijft:

Sommige liefhebbers mogen het controlerende combinatiespel zo langzamerhand langdradig vinden, het type voetbal dat Andres Iniesta, Xavi Hernandez en hun maten tot in perfectie beheersen blijft het meest effectieve op aarde. Gisteravond grensde de Spaanse voetbalshow bij tijd en wijle aan het buitenaardse. Met 4-0 kwam Italië er nog genadig vanaf in de EK-finale. Het beangstigende voor de gewone sterveling: met hun weergaloze voorstelling lieten de Spanjaarden zien dat zij hun specialiteit opnieuw naar een hoger niveau hebben weten te tillen. Met de derde grote titel op rij kroonde Spanje zich in Kiev tot de meest succesvolle nationale ploeg uit de voetbalgeschiedenis. En niemand die het de ploeg van bondscoach Vicente del Bosque zal misgunnen.

De 1-0 van David Silva:

Ook de Volkskrant is vol lof over het Spaanse spel. De krant spreekt van een “superieure ode aan de basis van het voetbal”.

Met superieur spel parachuteerde de voetbalploeg van Spanje zich zondag naar de schitterende sterrenhemel van de waarlijk grote sportploegen uit de geschiedenis. De derde landentitel op rij is een verdiend record voor de ode die Spanje bracht aan de basis van het voetbal: techniek en samenspel. (…) Spanje liet zondag bij vlagen weergaloos voetbal zien tegen de zich fel verzettende, maar eenvoudigweg mindere Italianen. Terwijl Oranje twee jaar geleden in de WK-finale het Spaanse spel nog ontregelde en tegen het einde zelfs had kunnen winnen via Robben, bogen de Italianen diep voor het ontketende gezelschap van bondscoach Vicente del Bosque.

De ochtendkrant vergelijkt het Spaanse spel met het totaalvoetbal van Oranje van 1974.

Totaalvoetbal is het, zoals Spanje zondag speelde. Vergelijk het met het Oranje van 1974, de uitvinders van dat type voetbal, genoemd naar de vele positiewisselingen en de diversiteit van de spelers. (…) Spanje verdient een ovationeel applaus van de wereld. Langdurig, opdat het goed te verstaan is aan de sterrenhemel van de eeuwige sportvelden.

De 2-0 van Jordi Alba:

Dagblad Trouw spreekt van een “prestatie zonder weerga”.

Met een imposant vertoon van macht onderstreepten en verlengden de heersers van het internationale voetbal gisteravond hun hegemonie in Kiev, waar een unieke drieslag in soms adembenemende stijl werd vervolmaakt. (…) Gisteren werd bovenal bevestigd dat Spanje aan zijn hand met nog steeds van de kern van het EK 2008 tot de hoogste toppen kan reiken en dat de daarvoor vereiste honger niet tanende is - wat voorwaar ook van de coach een prestatie zonder weerga mag heten.

Torres maakt de 3-0 voor Spanje:

Het Algemeen Dagblad schrijft dat Spanje gisteren alle critici de mond heeft gesnoerd.

Zelfs de grootste mopperkonten, zelfs de voetbalsfans met een afkeer van ‘tikkie-takkie’ zullen gisteravond af en toe een verhoogde hartslag hebben gehad. Het Spaanse elftal was in de EK-finale technisch superieur aan Italië, liet de ‘Swuadra Azzura’ naar adem happen en won met vier wonderschone doelpunten van David Silva, Jordi Alba, Fernando Torres en Mata. (…) Spanje snoerde alle critici de mond. Het zou saai zijn, alleen rondspelen om het rondspelen. Maar alle tegenstanders, zelfs toplanden als Frankrijk en Portuagal concentreerden zich bijna uitsluitend op tegenhouden. (…) Het is een elftal dat niet altijd sprankelt, maar bijna nooit wankelt.

Mata bepaalt de eindstand op 4-0:

De Telegraaf, ten slotte, spreekt over een “fluwelen suprematie”.

Uiteindelijk is elke ploeg die in Polen en Oekraïne op het EK-podium verschijnt jaloers op het voetbal dat Spanje speelt. Iedere trainer droomt er van om zijn elftal te laten voetballen als Spanje. Vicente del Bosque heeft als bondscoach de lat hoog gelegd. Zo hoog, dat er gewoon geen ploeg aan kan tippen. Duitsland niet in 2008, het Nederlands elftal niet in 2010 en Italië niet in 2012 (…) De Italianen hadden nooit het gevoel dat ze in Kiev in een glanzende Ferrari rondreden. Ze waren bijrijders in eeen degelijke, voorlopig onverwoestbare Spaanse Seat, die de show in de eindfase de juiste luister bijzette middels de treffers van de invallers Fernando Torres en Juan Matta.

    • David Haakman