Rusland in gesprek met Syrische oppositie, VN en regering Assad

Syriërs maken een vredesgebaar tijdens een demonstratie tegen het regime van Assad, afgelopen vrijdag in de Syrische stad Idlib. Foto AP/Khalil Hamra

Rusland gaat in gesprek met Syrische oppositiegroepen, functionarissen van het regime van president Bashar al-Assad en met Syrië-gezant Kofi Annan. Dat heeft het Russische ministerie van buitenlandse zaken vandaag bekendgemaakt.

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Michail Bogdanov zei tegenover het Russische persbureau RIA Novosti dat de eerste oppositiegroep later deze week aankomt in Rusland. Abdulbaset Sieda, het hoofd van de oppositionele Syrische Nationale Raad, komt na 10 juli naar Rusland. Volgens een anonieme Russische diplomaat wordt Annan half juli verwacht in Moskou.

Bogdanov noemt de gesprekken “belangrijk”:

“We moeten ons best doen om de plannen en besluiten van Kofi Annan die zaterdag zijn genomen tijdens de conferentie in Genève door te voeren.”

Syrische oppositiegroeperingen verwierpen gisteren het plan van de Verenigde Naties voor het instellen van een regering van nationale eenheid, waarmee een einde moet komen aan het conflict in Syrië.

De oppositie ziet het plan voor een geleidelijke machtsoverdracht , dat zaterdag in Genève door alle aanwezige grootmachten werd goedgekeurd, als ambigue en een verspilling van kostbare tijd. Rusland ging wel akkoord, maar op het verzoek van Moskou werd de optie open gelaten voor president Bashar al-Assad om ook zitting te nemen in de overgangsregering.

Dit nieuwe plan van nationale eenheid als ‘ultieme’ poging het geweld in Syrië te stoppen is daarmee weinig waard. In het originele plan zou de nationale eenheid de macht over dragen aan een democratische gekozen regering overdragen. Maar vertelt Roelants, “de hele passage waarin Assad expliciet werd genoemd, is uit het plan geschrapt”. Het plan lijkt daarmee dus niet de diplomatieke impasse te kunnen doorbreken.

    • Annemarie Coevert