President Barclays treedt af door renteschandaal

Het Britse renteschandaal heeft een eerste slachtoffer gemaakt. De president van het Britse Barclays treedt af. „Dit is een klap voor de bankensector.”

Vanochtend gebeurde het onvermijdelijke. De president-commissaris van de Britse bank Barclays, Marcus Agius, maakte bekend dat hij opstapt in verband met het schandaal rond rentemanipulatie. Hij is het eerste slachtoffer van de affaire die de Londense City in de greep heeft. Vorige week kreeg de bank daarvoor een boete van 290 miljoen pond (363 miljoen euro) opgelegd door Britse en Amerikaanse toezichthouders.

„De gebeurtenissen van vorige week, die het bewijs zijn van onacceptabel gedrag binnen de bank, hebben een vernietigende klap toegebracht aan Barclays’ reputatie. De verantwoordelijkheid ligt bij mij, en ik moet die nemen door af te treden”, schrijft Agius in een verklaring. „Het spijt me zeer dat we onze klanten, werknemers en aandeelhouders hebben teleurgesteld.”

Analisten zien in zijn aftreden een poging bankdirecteur Bob Diamond te beschermen. Diens positie ligt hevig onder vuur. Gisteren werd bekend dat Barclays-handelaren het manipuleren van de London Interbank Offered Rate (Libor) en de Euro Interbank Offered Rate (Euribor), twee belangrijke rentetarieven in Europa, opvoerden, nadat Diamond een gesprek had gehad met de vicepresident van de Bank of England. Hoewel deze centrale bank zegt nooit instructies over rentemanipulatie te hebben gegeven, bestond bij handelaren kennelijk wel het idee dat er goedkeuring voor was gegeven.

Door de rentemanipulatie verdoezelde Barclays op het hoogtepunt van de kredietcrisis dat het moeite had geld te lenen van andere banken. De Bank of England zou gebaat zijn geweest bij een lage Libor, omdat dat zou helpen bij het bestrijden van de gevolgen van de kredietcrisis. Beide banken zeggen dat er sprake is van „een misverstand”.

Het schandaal zal zich in de komende dagen zeker uitbreiden. Twintig andere banken worden door verschillende toezichthouders onderzocht wegens rentemanipulatie, waaronder de Zwitserse bank USB en de Amerikaanse Citigroup. De Britse Royal Bank of Scotland heeft dit weekeinde vier handelaren ontslagen die bij de praktijken betrokken zouden zijn geweest.

Ondertussen groeit ook politiek de druk op Barclays-topman Diamond om zijn verantwoordelijkheid te nemen. Oppositieleider Ed Miliband eiste zijn aftreden. Deze week zal de Lagerhuiscommissie voor Financiën Diamond en Agius horen.

De voorzitter van beurstoezichthouder FSA noemde het schandaal „een klap voor de reputatie van de bankensector” waarover „de woede van het publiek is gerechtvaardigd”.

Barclays begint een intern onderzoek naar de eigen werkwijze, waarna een gedragscode zal worden opgesteld. Dat zal worden verricht door Michael Rake, president-commissaris van BT (voormalig British Telecom) en van EasyJet. Hij is vanochtend ook benoemd als vicepresident-commissaris van Barclays.