Rijksrecherche: politie en OM lekten niet over Peter la S.

De extra beveiligde rechtbank in Amsterdam waar een groot deel van het liquidatieproces Passage zich afspeelt. Foto NRC / Maurice Boyer

Niemand bij het Openbaar Ministerie of de politie heeft over Peter La S., de kroongetuige in het Amsterdamse liquidatieproces, gelekt naar de NOS. Vermoedelijk haalde de NOS bepaalde informatie uit stukken van een civiele procedure van La S. tegen de staat. Dat meldt het OM in Den Haag vandaag na onderzoek van de rijksrecherche.

‘NOS heeft gelekt over vergoeding aan La S.’

La S., die begin vorige maand nog in het grootste geheim op vrije voeten is gesteld, had aangifte gedaan nadat de NOS in maart had gemeld dat de kroongetuige 1,4 miljoen euro kreeg voor zijn verklaringen. Advocaat Richard Korver, die namens zijn cliënt aangifte deed van schending van het ambtsgeheim, stelde dat de NOS met details van het getuigenbeschermingsprogramma van de kroongetuige kwam, die de omroep moest hebben vernomen van de politie of het OM.

De advocaat van la S. heeft ook begin juni bij de rijksrecherche aangifte gedaan wegens schending van het ambtsgeheim. Volgens Korver heeft justitie het leven van zijn cliënt in gevaar gebracht door naar NRC Handelsblad te lekken dat hij werd vrijgelaten. Naar aanleiding van deze aangifte moet nog een uitspraak gedaan worden. Tegen La S. is, in ruil voor belastende verklaringen, acht jaar cel geëist in plaats van zestien wegens moord en een poging daartoe.

OM en NOS ondervraagd

Voor het onderzoek dat vandaag is gepresenteerd zijn ambtenaren van het OM en journalisten van de NOS bevraagd. De betrokken journalisten wilden in het kader van hun bronbescherming niet zeggen hoe zij aan de informatie zijn gekomen. Wel zeiden ze dat de informatie in ieder geval niet van de politie of het OM kwam.

De informatie die de NOS naar buiten bracht zou echter vrijwel zeker uit stukken van een civiele procedure van Peter la S. tegen de staat komen. De teksten van de NOS vertonen volgens de rijksrecherche zeer grote overeenkomsten met teksten uit documenten van deze civiele procedure, aldus het OM tegenover persbureau Novum.

Vergoeding is voor ‘financiële voorziening’

Het Openbaar Ministerie zei destijds in een reactie dat het bedrag van 1,4 miljoen euro dat kroongetuige La S. krijgt voor zijn rol in het liquidatieproces niet gezien moet worden als een beloning. Volgens het OM is het bedrag bedoeld als “financiële voorziening om een zelfstandig en veilig bestaan op te kunnen bouwen”.

La S., die in het criminele circuit ‘Vieze Peter’ wordt genoemd, zou volgens de NOS in november 2010 ook nog een schadevergoeding van 2,3 miljoen euro hebben geëist. Hij zou dit bedrag onder meer willen vanwege ‘gederfde levensvreugde’. Volgens La S. zou justitie zich niet aan eerder gemaakte afspraken hebben gehouden.

De liquidatiezaken, die plaatsvonden in en rond Amsterdam, zijn voor een groot deel gebouwd op de beweringen van La S. Justitie sloot in 2007 een akkoord met La S., die in ruil voor zijn verklaringen over de verschillende zaken strafvermindering zou kunnen krijgen. Binnen het Openbaar Ministerie ontstond in januari twijfel over de betrouwbaarheid van La S.

    • Annemarie Coevert