Platini: EK spreiden over steden Europa

De KNVB is positief over het voorstel van de UEFA-voorzitter.

Kiev. De kans dat Nederland opnieuw optreedt als (mede-)organisator van het Europees kampioenschap voetbal is aanzienlijk gestegen. Michel Platini, de voorzitter van de UEFA, zou het EK in 2020 in twaalf of dertien verschillende Europese steden willen houden. De KNVB omarmt het voorstel.

Platini sprak zijn voornemen een dag voor de EK-finale tussen Spanje en Italië in Kiev uit. Volgens de Fransman zou het grote financiële voordelen hebben als het toernooi over verschillende steden in Europa wordt verspreid. Als voor één stadion per land wordt gekozen hoeft er nauwelijks te worden geïnvesteerd in infrastructuur. Ook kleine landen maken een kans om als organisator van een EK-duel te worden aangewezen.

Het uitvoerend comité van de UEFA zal in december of januari een beslissing nemen over het voorstel. Sinds het EK van 1980 wordt het toernooi in een vooraf aangewezen land gespeeld. Nederland en België hadden in 2000 de primeur als twee gezamenlijk organiserende landen van een EK. In 2008 volgden Zwitserland en Oostenrijk en dit jaar Polen en Oekraïne. In 2016 wordt het eindtoernooi in Frankrijk gespeeld.

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, is er een groot voorstander van om het EK over diverse steden te spreiden. „Je voorkomt een explosie van hotels. Alles zal veel meer op het voetbal gericht zijn”, stelt Van Oostveen. „Groot voordeel is dat vrijwel alle landen mee kunnen doen. Neem Slovenië: het is nu feitelijk uitgesloten dat daar een EK plaatsvindt. Maar in Ljubljana kunnen prima één of twee wedstrijden worden gespeeld.”

Volgens Van Oostveen zal Nederland zeker in aanmerking kunnen komen als medeorganisator van een EK in verschillende steden. „Je zou een kwartfinale in Amsterdam kunnen spelen, een halve finale in Londen en de finale weer ergens anders. Volgens mij is dit een zeer aantrekkelijke opzet voor het toernooi.”

    • Koen Greven