‘Peña Nieto nieuwe president van Mexico’ - ‘jongeren willen hem niet’

Enrique Peña Nieto is de nieuwe president van Mexico. Foto Reuters / Tomas Bravo

De Mexicaanse presidentsverkiezingen zijn gewonnen door oppositiekandidaat en favoriet Enrique Peña Nieto. Dat blijkt uit de exitpolls. Zittend president Felipe Calderon heeft Peña Nieto al gefeliciteerd met zijn overwinning.

Peña Nieto vertegenwoordigt de oppositionele PRI (Institutioneel Revolutionaire Partij), de partij die Mexico tot 2000 71 jaar onafgebroken regeerde. Hij haalde tussen 37,9 en 38,6 procent van de stemmen en bleef daarmee zijn linkse uitdager Andres Manuel Lopez Obrador voor, die tussen de 30,9 en 31,9 procent van de stemmen behaalde.

De centrum-rechtse regeringspartij PAN (nationale Actie Partij) van Calderón had een econoom en zakenvrouw, Josefina Vázquez Mota, naar voren geschoven, maar zij behaalde tussen de 25,1 en 26,0 procent van de stemmen.

‘Jongeren deden er alles aan om zege Peña Nieto te voorkomen’

NRC-buitenlandredacteur Ykje Vriesenga over Peña Nieto en zijn PRI:

“Peña Nieto heeft tijdens zijn professioneel georganiseerde presidentscampagne herhaaldelijk gezegd dat de PRI ‘de oude politiek’ achter zich heeft gelaten. Volgens de oud-gouverneur van Estado de Mexico, de belangrijkste staat van het land, is de PRI – officieel centrumlinks, maar in de praktijk ideologisch fluïde – vrij van corruptie.

“Studentenbeweging #yosoy132 deed er alles aan om een zege van de PRI te voorkomen. De demonstranten – voornamelijk studenten – vrezen een terugkeer van de corruptie en onderdrukking waarmee de PRI zo lang aan de macht wist te blijven. Achter de stralende glimlach van de 45-jarige Peña Nieto, getrouwd met een soapactrice, gaan volgens hun de duistere belangen schuil van rijke zakenmensen, grote mediabedrijven en corrupte gouverneurs.”

Jongeren tussen de 18 de 24 jaar stemden dit jaar voor het eerst en vormen de grootste kiezersgroep in Mexico.

    • Marije Willems