‘Pakistan heropent snel cruciale bevoorradingsroutes Afghanistan’

Een Amerikaanse helikopter in de Afghaanse provincie Helmand aan de grens met Pakistan. Binnenkort opent Pakistan waarschijnlijk de aanvoerroutes op de grond voor Amerikaanse troepen. Foto AFP / Behrouz Mehri

De Verenigde Staten en Pakistan zijn in de laatste fase van de onderhandelingen om twee essentiële aanvoerwegen voor Amerikaanse troepen in Afghanistan te heropenen.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van een Pakistaanse regeringsfunctionaris. Vorig jaar november sloot Islamabad de overgangen bij Torkham in het Khyber-gebied en Chaman voor Amerikaanse troepen naar aanleiding van een luchtaanval langs de Afghaanse grens waarbij 24 Pakistaanse soldaten omkwamen. De NAVO haalde meer dan de helft van de niet-wapen gerelateerde voorraden via Pakistan binnen.

De aanval zette de relaties met de VS en de NAVO op scherp. De heropening van de bevoorradingsroutes kan de al spanningen van de afgelopen maanden verminderen. Pakistan wil formele excuses van de VS voor de luchtaanval, die de NAVO omschreef als een “onvrijwillige en tragische ongeval”. Amerikaanse regeringsfunctionarissen lieten daarop weten dat Pakistan zelf toestemming had gegeven voor de luchtaanval. Washington is sinds het voorval in onderhandeling met Islamabad om de routes te heropenen.

De VS en Pakistan staan sinds de dood van Osama bin Laden op slechte voet, aangezien de aanwezigheid van ‘s werelds bekendste en meest gezochte terroristenleider in het land Islamabad niet was opgemerkt. De Amerikaanse drone-aanvallen op Pakistaans grondgebied wekken wrevel op bij de leiders in Islamabad.

    • Hans Klis