Opgewekt en met Gods plan naar volgend kabinet

None

Wat zei de leider en wat zegt dat?

„Even stil zijn allemaal. Hoort u het ook? Voelt u het ook? Er zit iets in de lucht. Er gaat iets gebeuren. Er moet iets gebeuren. Dit is ons moment.”

ChristenUnie-leider Arie Slob is optimistisch. De partij heeft zelfvertrouwen gewonnen met de deelname aan het Lenteakkoord en staat in de peilingen veelal op winst. Misschien kan de ChristenUnie wel aansluiten bij een volgend kabinet. Uitdagingen zijn er genoeg. „Wij zoeken als ChristenUnie naar Gods plan in deze beschadigde wereld.”

Slob flirtte even met de SP, aanvoerder van de peilingen. Die partij is tegenwoordig net als de ChristenUnie in Amersfoort gevestigd. „U weet het: beter een goede buur...”

Wat zei het kritische lid en wat zegt dat?

Tijdens het congres deed een aantal bezorgde leden een verwoede poging het Curaçaose Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn alsnog op een verkiesbare plaats te krijgen. „Helaas is het niet gelukt. We zijn als ChristenUnie nog niet zo ver als ik had gehoopt. En er is al zo weinig kleur in de Tweede Kamer”, verzuchtte een lid. „Echt walgelijk”, vond een ander. De partij laat zo Surinaamse en Antilliaanse kiezers liggen, is hun vrees.

Wat was er typisch ChristenUnie aan het congres?

Iedereen stond op toen er over God werd gezongen, begeleid door een vijfkoppige band. Opwekking 710 (een gebed om zegen) zorgde voor wat problemen. Een aantal aspirant-Kamerleden op het podium kon de tekst op het scherm boven hun hoofd niet lezen. Stil en onwennig stonden zij te wachten tot het lied was afgelopen.