Op het dorpsplein

Afgaande op het EK wint Cadel Evans de Tour. Hij is de winnaar van vorig jaar, peddelt drie weken rustig mee en pakt in de laatste tijdrit vier minuten voorsprong. Het is een verwarrend weekend: de Tour-voorpret maakt plaats voor EK-afterglow; je verwacht eigenlijk dat ze Iker Casillas bij de huldiging een nieuwe gele trui geven.

Intussen hadden de Spanjaarden meer aandacht besteed aan het plannen van die huldiging dan aan hun eerste vijf voetbalwedstrijden. Eerst al die heel erg kleine kinderen op het veld (de Italianen begonnen allemaal te huilen). En toen nog de doden. Fabregas droeg een T-shirt met ‘Jarque, Puerta, Miki y Manolo’ – drie overleden spelers en een trainer. De 23-jarige Miki Roqué stierf een week voor de finale.

Een mediterrane familie. De Spanjaarden lopen over het finaleveld als over een dorpsplein (daar gaan de kinderen ook veel te laat naar bed). En ze voelen zich zo thuis dat het nog jaren zo kan blijven. Immers: de derde Spaanse overwinning was even onmogelijk als de zesde Tourzege van Lance Armstrong – en die kwam ook tot zeven.

Arjen Fortuin