Hervormingscommissie omstreden dienstplicht Israël ontbonden

Israëlische soldaat tijdens een operatie op de Westelijke Jordaanoever. Foto: Reuters / Abed Omar Qusini

Premier Benjamin Netanyahu ontbond vandaag een commissie die een wet voorbereidde om de Israëlische dienstplicht te hervormen. Dit wetsvoorstel hield in dat de militaire dienstplicht ook zou gaan gelden voor ultra-Orthodoxe Joden.

Dat meldt persbureau AP. Ook zouden Israëlische Palestijnen door de nieuwe wet verplicht worden om burgerdiensten te verrichten onder het mom van ‘de lasten verdelen’. Zij maken twintig procent uit van de in totaal acht miljoen inwoners van Israël. De dienstplicht voor Israëliërs is omstreden. De seculiere meerderheid van het land ziet de vrijstelling voor ultra-orthodoxe Joden als oneerlijk, de geloofsgroep is van mening dat zij het land dient door god te dienen. Israëlische mannen en vrouwen zijn verplicht om twee jaar hun land te dienen.

Palestijnen sceptisch over burgerdienst

De 1,6 miljoen Palestijnen in Israël staan sceptisch tegenover een verplichte burgerdienst. Hoewel zij op papier dezelfde rechten genieten als andere Israëliërs voelen velen zich gediscrimineerd en behandeld als tweederangsburgers, daarom voelt deze groep er weinig voor om in dienst te gaan.

Netanyahu: comité hopeloos verdeeld

Meer dan zestigduizend orthodoxe joden kunnen zich vanwege de vrijstelling wijden aan religieuze studies. Het Israëlische Hooggerechtshof bepaalde recentelijk dat deze vrijstelling illegaal was en gaf Jeruzalem tot 31 juli om met een wettelijke oplossing te komen.

Volgens Netanyahu is hij ondanks het ontbinden van de commissie gecommitteerd aan het “delen van de lasten”, maar waren de beleidsmakers hopeloos verdeeld en zou het wetsvoorstel dat op tafel lag niet aangenomen worden door het parlement.

Volgens onze correspondent Leonie van Nierop zegt het ontbinden van de commissie weinig, zij verwacht dat voor 1 augustus alsnog een politieke deal gesloten wordt over de dienstplicht. Van Nierop:

“Het ontbinden van die commissie zegt niet zoveel. Behalve dat het moeilijk is om tot een akkoord te komen over de dienstplicht, maar dat was al langer duidelijk. Daarom was die commissie ingesteld. Maar met of zonder commissie zal er voor 1 augustus een politieke deal moeten komen. Niet alleen omdat het Hooggerechtshof dat gebiedt, ook omdat Netanyahu en zijn grote coalitiepartner Mofaz anders vreselijk gezichtsverlies lijden. Zij hebben deze kwestie tot speerpunt van hun eenheidsregering gemaakt. Mijn verwachting is dat er wel een compromis komt voor 1 augustus. Mogelijk stappen enkele kleine religieuze partijen uit de coalitie, maar dat geeft in principe niet, want Netanyahu’s regering heeft een overweldigende meerderheid (96 van de 120 zetels) in het parlement.”

    • Hans Klis