‘Medewerkers Strafhof vandaag vervroegd vrijgelaten in Libië’ - excuses ICC

De vier medewerkers van het Internationaal Strafhof (ICC), die sinds 7 juni vastzaten in Libië, worden vandaag vrijgelaten. Dat heeft de Libische openbaar aanklager gezegd. Zij waren voor 45 dagen in bewaring gesteld, maar komen nu na 26 dagen vrij.

President van het Internationaal Strafhof, Song Sang-Hyun, heeft zijn excuses aangeboden voor de 'moeilijkheden' die zijn ontstaan door de ICC-missie in Libië. Foto Reuters / Ismail Zitouny

De vier medewerkers van het Internationaal Strafhof (ICC), die sinds 7 juni vastzaten in Libië, worden vandaag vrijgelaten. Dat heeft de Libische openbaar aanklager gezegd. Ze waren voor 45 dagen in bewaring gesteld, maar komen nu na 26 dagen vrij.

De vrijlating volgt op excuses van het Strafhof over “de moeilijkheden” die zijn ontstaan door de ICC-missie in Libië. Twee van de vier medewerkers werden begin juni opgepakt, omdat zij documenten zouden smokkelen voor de zoon van Muammar Gaddafi, Saif al-Islam Gaddafi. De twee andere missieleden besloten na de arrestatie bij hun twee gearresteerde collega’s te blijven.

De ICC-medewerkers waren in Libië om een bezoek te brengen aan de zoon van Muammar Gaddafi. Hij wordt sinds november vastgehouden door revolutionaire strijders in Zintan, honderdzeventig kilometer ten westen van Tripoli.

De delegatie wilde het onder meer hebben over de mogelijkheid om zelf een advocaat te kiezen. Al-Islam wordt nog altijd onder huisarrest gehouden, op verdenking van misdaden tegen de menselijkheid.

Zowel Libië als het ICC willen Saif al-Islam berechten. Volgens het internationale recht mag een land zelf een burger berechten die misdaden op eigen bodem heeft begaan.

    • Niels Posthumus