Kuipers voelt zich belabberd en moet opnieuw leren lopen

André Kuipers gisteren na de landing van de Sojoez-capsule in Kazachstan. Foto AP / Sergei Remezov
André Kuipers gisteren na de landing van de Sojoez-capsule in Kazachstan. Foto AP / Sergei Remezov André Kuipers gisteren na de landing van de Sojoez-capsule in Kazachstan. Foto AP / Sergei Remezov

Astronaut André Kuipers voelt zich ‘niet al te goed’ als het om lopen en zijn evenwicht gaat. “Het lopen is bijna onmogelijk”, zei hij voor de camera van de NOS.

Kuipers zei zich verlamd te voelen. “Ik moet echt leren lopen. Mensen moeten mij dus ondersteunen.” Als de gisteren teruggekeerde astronaut veel beweegt wordt hij ‘ernstig duizelig en heel erg misselijk’.

De astronaut, die 193 dagen in de ruimte verbleef, zei heel blij te zijn dat de missie goed is verlopen en dat die is beëindigd met een goede landing. Die landing noemde hij niet comfortabel. “Het is een pijnlijke ervaring en als je terug bent voel je je echt belabberd, maar mentaal gaat het uitstekend.”

Kuipers ziet vandaag in Houston zijn vrouw en kinderen terug. Daar ondergaat hij deze week medische controles. Vrijdag staat in Houston een persconferentie gepland. Europese media kunnen via een videoverbinding bij een wetenschappelijk centrum van ruimtevaartorganisatie ESA in Noordwijk vragen stellen.