kortkolom sport

Fred Rutten per direct trainer-coach Vitesse

Rotterdam. Fred Rutten is de nieuwe trainer van voetbalclub Vitesse. Hij werd gistermiddag gepresenteerd en leidde meteen de eerste training in Arnhem. De 49-jarige Rutten is de opvolger van de naar Anderlecht vertrokken John van den Brom. Rutten, die een contract voor één seizoen tekende, zat zonder club na zijn ontslag bij PSV in maart van dit jaar. Eerder was hij hoofdtrainer bij FC Twente en Schalke 04. Rutten is bij Vitesse al de vierde coach onder het bewind van de steenrijke Georgische eigenaar Merab Jordania, die in augustus 2010 aantrad. Theo Bos en de Spanjaard Albert Ferrer werden ontslagen, Van den Brom besloot zelf te vertrekken. (NRC)

Seedorf in Brazilië bij voetbalclub Botafogo

Rio de Janeiro. Clarence Seedorf voetbalt de komende twee jaar voor de Braziliaanse club Botafogo uit Rio de Janeiro. De 36-jarige Seedorf speelde de afgelopen tien seizoenen bij AC Milan en daarvoor bij Inter, Sampdoria en Real Madrid en Ajax. Seedorf maakt naar verwachting op 22 juli zijn debuut tegen Gremio. Seedorf kon transfervrij vertrekken bij AC Milan. (Novum)

Marianne Vos verliest leiderstrui in de Giro

Roncobilaccio. Marianne Vos is gisteren haar roze leiderstrui in de Ronde van Italië kwijtgeraakt. In de bergrit van Vernio naar Castiglione dei Pepoli werd de wielrenster van Rabobank vierde. De Amerikaanse winnares Evelyn Stevens nam de leiderstrui over van Vos, die tweede staat in het klassement. Vos won vrijdag de openingsrit in een massasprint en hield zaterdag na een tijdrit de leiding vast. Vorig jaar won ze de Ronde van Italië. (Novum)

Meppelink-Van Gestel bij OS beachvolleybal

Moskou. Beachvolleybalsters Madelein Meppelink en Sophie van Gestel hebben zich in Moskou geplaatst voor de Olympische Spelen in Londen. Een overwinning in de World Cup tegen Italië was voldoende om aan de eisen te voldoen. Nederland is daardoor op de Olympische Spelen met drie beachvolleybalteams vertegenwoordigd. Eerder plaatsten de duo’s Richard Schuil-Reinder Nummerdor en Sanne Keizer-Marleen van Iersel zich. (Novum)