Kortkolom buitenland

Aanvallen op kerken in Kenia: zeventien doden

Nairobi. Bij twee aanvallen op kerken in Noord-Kenia zijn gisteren zeker zeventien mensen gedood en zestig verwond. Het zijn de dodelijkste aanvallen in Kenia sinds het land Somalië binnenviel in een poging de terreurbeweging Al-Shabaab te verslaan. Gemaskerde mannen, gewapend met geweren en granaten, vielen twee kerken aan in Garissa, een stad die wordt gebruikt als basis voor de operatie tegen Al-Shabaab. Somalische en Keniaanse militairen hebben vandaag vier buitenlandse hulpwerkers in Somalië bevrijd, die vorige week werden ontvoerd uit een vluchtelingenkamp in Kenia. Ze werden vastgehouden vlakbij de grens tussen beide landen, tussen de stadjes Diff en Dhobley. (AP, Reuters)

Drie Britten gedood in zuiden Afghanistan

Londen. Drie Britse militairen zijn gisteren in het zuiden van Afghanistan doodgeschoten, toen een in Afghaans politie-uniform gestoken man het vuur op hen opende. Het incident had plaats bij een checkpoint in de provincie Helmand. Daar hadden de Britten deelgenomen aan een ontmoeting met dorpsoudsten over politiewerk in de omgeving. Het was de achttiende keer dit jaar dat een lid van de Afghaanse strijdkrachten of de politie – of althans iemand in de uniformen van die organisaties – zich keerde tegen buitenlandse militairen met wie ze werden geacht samen te werken. Daarbij kwamen 26 buitenlandse militairen om het leven. (AP)

Vijfde termijn voor IJslandse president

Reykjavik. Olafur Ragnar Grimsson is voor de vijfde keer gekozen tot president van IJsland. De 69-jarige Grimsson, die al zestien jaar president is, behaalde 52 procent van de stemmen. Zijn belangrijkste uitdager, de journaliste Thorna Arnorsdottir, behaalde ruim 33 procent. IJsland heeft een ceremonieel presidentschap, toch sprak Grimsson tijdens de bankencrisis in 2008 twee keer een veto uit over een akkoord van de regering met Nederland en Groot-Brittannië over verloren spaartegoeden van de failliete bank Icesave. Het leidde tot een referendum waarin de bevolking de deal afwees. Het Internationaal Gerechtshof Den Haag buigt zich nu over de kwestie. (AP, Reuters)

Soedanezen blijven betogen tegen bewind

Khartoum. De Soedanese politie heeft gisteren met traangas een demonstratie van enkele honderden mensen in Khartoum tegen prijsstijgingen verspreid. De betogers eisten ook het aftreden van het bewind van president Omar Hassan al-Bashir. De protesten zijn sinds twee weken aan de gang. de autoriteiten slagen er niet in er een einde aan te maken. Een hoge functionaris zei gisteren dat „zionistische instituties in de Verenigde Staten en elders” erachter zitten. Volgens een Soedanese mensenrechtenorganisatie zijn inmiddels duizend mensen in verband met de protesten opgepakt. (Reuters)

Noodweer en hittegolf treffen oostkust VS

Washington. Aan de oostkust van de Verenigde Staten is in de staten Maryland, West Virginia, Ohio, de omgeving van Washington DC en Virginia de noodtoestand uitgeroepen na hevig noodweer en een aanhoudende hittegolf. Zeker zeventien mensen zijn omgekomen. Zware storm en onweer hebben bovendien op veel plaatsen het elektriciteitsnetwerk beschadigd. Miljoenen mensen zaten dit weekeinde zonder stroom, terwijl de temperatuur op veel plaatsen voor de derde achtereenvolgende dag was opgelopen tot boven de 40 graden. De verwachting is dat zeker een half miljoen mensen nog de hele week geen stroom zullen hebben. (Reuters, AP)