Kortkolom binnenland

Beoogd ambassadeur VS reed onder invloed

Washington. De kandidatuur van de beoogd ambassadeur voor de Verenigde Staten in Den Haag, Timothy Broas, is vorige week plotseling ingetrokken omdat hij onlangs betrapt werd op rijden onder invloed. Dat blijkt uit documenten van een rechtbank in de Amerikaanse staat Maryland. Broas kreeg een boete voor rijden onder invloed en te hard rijden en verzette zich bovendien tegen zijn aanhouding. De voordracht van de belangrijke geldschieter van president Obama als ambassadeur in Nederland lag ter goedkeuring bij de Senaat. Vorige week verklaarde Broas zich „ om persoonlijke redenen” terug te trekken. (NRC)

Fregat levert piraten over aan Oman

Rotterdam. De bemanning van de Hr. Ms. Evertsen heeft gisteren zeven Somalische piraten overgedragen aan de marine van Oman. Dat heeft het ministerie van Defensie bekend gemaakt. Het Nederlandse schip bestrijdt namens de NAVO piraten rond Somalië. Vrijdagochtend bevrijdde de bemanning een gekaapt zeilschip en nam de zeven verdachten gevangen. De zogeheten dhow voer onder Omaanse vlag; de bemanning kwam uit India en Bangladesh. De Omaanse autoriteiten hebben de vervolging op zich genomen. Op de boot werd ook een dode Somaliër gevonden. Deze vermoedelijke piraat heeft een zeemansgraf gekregen. (NRC)

Woonboot Amsterdam ontplofte door gaslek

Amsterdam. Een gaslek is de oorzaak van de ontploffing van een woonboot in het centrum van Amsterdam vorige week. Dat meldt de Amsterdamse politie. Er wordt niemand in de zaak vervolgd, omdat er geen schuldige is aan te wijzen. Bij de explosie aan de Oudeschans raakte een 15-jarige voorbijganger zwaargewond. Hij is inmiddels bij kennis, maar ligt nog in een ziekenhuis. Vier anderen hadden lichte verwondingen. De explosie op de woonboot, waardoor veel ramen van woningen en auto’s sneuvelden, leidde in de wijde omgeving tot schrik. (Novum)

Regionaal verbod op landbouwgif bepleit

Rotterdam. Het slootwater in het westen van Nederland is zo vervuild dat daar een verbod op het gebruik van bestrijdingsmiddelen nodig is. Een alternatief is boeren verplichten verder van de slootkant te spuiten, zeggen onderzoekers van de Universiteit Leiden in Trouw. Zij publiceren vandaag een overzicht van de waterkwaliteit in Nederland. Vooral in de regio’s Delfland, Rijnland en Bommelerwaard is die slecht. (Novum)