Kleine club is individuele kangoeroe voorbij

None

Wat zei de leider en wat zegt dat?

„Onze groei zal hoe dan ook bewijzen dat we geen eendagsvlieg zijn, maar een geduchte groene factor om rekening mee te houden.” De Partij voor de Dieren behaalde bij de vorige landelijke verkiezingen net geen derde zetel. Nu rekent de partij op drie, misschien vier zetels. En met een beetje geluk op een rol bij de kabinetsformatie. Partijleider Marianne Thieme: „Onze zetels zouden doorslaggevend kunnen worden.”

Thieme benadrukte keer op keer dat ze geen one-issuepartij leidt. De Partij voor de Dieren vindt ook iets van de economie, de hypotheekrenteaftrek, de AOW-leeftijd. En verwijzend naar het wetsvoorstel over het verbod op ritueel slachten: „Wij zijn niet alleen een getuigenispartij, we bereiken ook wat.” Dat voorstel sneuvelde twee weken geleden alsnog in de Eerste Kamer.

Wat zei het kritische lid en wat zegt dat?

„Er loopt een kangoeroe over de A15 die wordt neergeschoten en help! – we stellen weer Kamervragen! Zo komen we nooit van ons imago af.” Aldus een lid uit Geertruidenberg. Het weerspiegelt de grote angst van veel leden: belachelijk gemaakt worden. Tijdens het vorige congres werd uitgebreid gesproken over al dan niet toelaten van media tot congressen. Het werd een ja.

Dat het in de partij soms over individuele dieren gaat, is volgens Thieme geen probleem. Haar partij moet er voor kleine én grote onderwerpen zijn. Voor de kangoeroe dus, maar ook voor duurzaamheid en „de hele planeet.” Thieme: „De Partij voor de Dieren heeft de groenste en meest hervormingsgezinde agenda. Dat zullen heel veel kiezers deze zomer tot hun verrassing ontdekken.” Het voorstel om de partijnaam te veranderen, wees Thieme af.

Wat was er typisch Partij voor de Dieren aan het congres?

De lunch. Alles was biologisch en vegetarisch. Voor de leden – van wie er volgens schattingen 350 tot 500 aanwezig waren – waren 875 broodjes en 175 liter sojamelk beschikbaar. Smaken: aardbei, banaan, sinaasappel en normaal.