Kapok wint Jazz Competition

Finale Dutch Jazz Competition. Gehoord 30/6, LantarenVenster, Rotterdam.

De hoorn langs snaren en zijdelings een roffel of jazzshuffle. Kapok, het jazztrio van hoornist Morris Kliphuis (ook blazer bij The Kyteman Orchestra), gitarist Timon Koomen en drummer/percussionist Remco Menting, was de overtuigende winnaar van de Dutch Jazz Competition 2012. De prijs bestaat uit cd-opnames, een optreden op North Sea Jazz en een uitgebreide Young VIP tournee.

Van de vier finalisten (Sebastiaan van Bavel Trio, Hogenhuis Quartet, Vinnievibes) kwam Kapok het avontuurlijkst voor de dag. Het trio is rijk aan ideeën en het sprankelt, door musici die losjes en experimenteel opgaan in elkaars opvattingen over melodie. Met ritmische luciditeit speelden ze onder meer het ingetogen glooiende Nausicaa, afkomstig van debuut Flatlands, een cd met licht, ruimte en fantasie.

De prijs voor de beste solist ging naar de goed aan de weg timmerende saxofonist Maarten Hogenhuis, een uitblinker qua toon en gretige présence. Met zijn kwartet hield hij het in deze finale bij wat naar binnen gekeerde jazz, met weliswaar mooie lijnen, maar weinig avontuur. Eigenlijk bleek vooral met zijn lekker fris ronkende band Bruut!, dat tijdens het juryberaad de tijd vulde, hoezeer Hogenhuis een naam is om te volgen.

De prijs voor Beste Eigen Compositie, verkozen uit alle ingezonden stukken, is gewonnen door zangeres Laura Polence.