Iraans wetsvoorstel in de maak om Straat van Hormuz te blokkeren

Het Amerikaanse vliegdekschip USS John C. Stennis, afgelopen november gefotografeerd in de Straat van Hormuz. Foto Reuters

Iraanse comités voor binnenlandse veiligheid en buitenlands beleid bereiden een wetsvoorstel voor om een blokkade van de Straat van Hormuz mogelijk te maken. Hiermee zou Teheran vrachtschepen kunnen tegenhouden die olie vervoeren naar landen die sancties tegen Iran hebben ingesteld.

Dat meldt persbureau Reuters. Een zesde van de tankers uit olieproducerende landen varen door de Straat van Hormuz.


Grotere kaart weergeven
In december dreigde Iran ook al om dit zeegebied te blokkeren nadat de internationale gemeenschap sancties afkondigde tegen het land. De Verenigde Staten lieten al eerder weten “elke ontwrichting” van de “vrije stroom van goederen en diensten” in de Hormuz door Iran niet te accepteren.

Reuters legt uit wat de gevolgen zijn van een blokkade:

Afgelopen week gingen de sancties van de Verenigde Staten en de Europese Unie van kracht. De Amerikaanse sancties zijn gericht tegen financiële instituten die transacties uitvoeren met de Centrale Bank van Iran of andere Iraanse banken die draaien om de aankoop van olie. Daarmee zullen landen die nog niet de import van Iraanse olie hebben stop gezet worden afgesloten van het Amerikaanse financiële systeem.

De Europese sancties treffen vooral importeurs van Iraanse olie, zoals China, India, Japan en Zuid-Korea. Die landen kunnen hun transporten niet meer laten verzekeren door Europese verzekeraars. Iran liet dit weekend weten de sancties niet “passief af te wachten”, dit wetsvoorstel is daarvan een uiting. Teheran sprak zich ook hard uit tegen Israël als dat een aanval zou plannen op het Iraanse kernprogramma. Iran wordt ervan verdacht kernwapens te ontwikkelen onder het mom van een civiel kernprogramma. Teheran ontkent de aantijgingen.

    • Hans Klis