In handen van violist Kuusisto wordt elke noot subiet muziek

Klassiek

Robeco Zomerconcerten: Radio Fil. Orkest/ P. Kuusisto (viool). 29/6 Concertgebouw A’dam. Serie t/m 31/8. ****

Als het reguliere concertseizoen verstomt, beginnen de Robeco Zomerconcerten in het Concertgebouw. De programmering van de 84 concerten (in alle genres) is veilig, want de serie is mede bedoeld voor nieuw publiek. Maar in klassieke muziek, waar het draait om frisse interpretaties van gekend werk, komen verrassingen wel vaker uit onverwachte hoek.

Dat was zeker zo tijdens de opening vrijdag, waar de musici van het het Radio Filharmonisch Orkest – door reorganisatie hun toekomst niet zeker – precies het felle, gloeiende spel boden dat de dag ervoor bij het voorspelbaar feestelijke slot van het Holland Festival door het Símon Bolívar Orchestra node werd gemist.

Voor de Finse multiviolist Pekka Kuusisto (36), onorthodox gehuld in een vleermuiscapeje, is het zoeken naar verrassingen zijn levenswerk. Hij speelde het Vioolconcert van Sibelius zo’n 180 keer op het podium, maar zijn uitvoering was het tegendeel van routineus. Kuusisto, tevens Artist in Residence, denkt niet in genres. Tango, improvisatie, elektronica – hij kan alles. En in zijn handen wordt elke noot ook meteen muziek.

Voor zijn imponerend vrije, spontane Sibelius-interpretatie (in kamermuzikaal samenspel met het orkest) bood dirigent Vassily Sinaisky, zelf romantischer ingesteld, Kuusisto alle ruimte. Er volgde een even mystieke als magische toegift; Finse folk met een door het orkest muisstil geplukt akkoordje waarboven Kuusisto ijle tonen speelde en zong.

In de lange suite uit Tsjaikovsky’s Schone Slaapster bleven orkest en Sinaisky op stoom met excellent spel.

    • Mischa Spel