Hoeveel kernafval is er eigenlijk in de wereld?

Marisca Rigutto uit Den Haag vraagt zich af hoeveel kernafval er eigenlijk is, zowel in Nederland als in de hele wereld.

Het lijk een simpele vraag, zegt woordvoerder Greg Webb van het International Atomic Energy Agency (IAEA). Maar dat is het niet. „Want wat is precies kernafval? Is dat al het radioactief materiaal dat overblijft? Of alleen het materiaal dat niet gerecycled kan worden?” Webb gaat uit van dat laatste.

Het IAEA houdt in een online database bij hoeveel kernafval er wordt gerapporteerd, en hoeveel kernafval er naar schatting is. Ook kijkt de organisatie naar bewerkt en onbewerkt afval. Bewerkt afval is geschikt voor langdurige opslag, onbewerkt niet. Ten slotte maakt de IAEA onderscheid tussen hoog, middel en laag radioactief afval. Dat hangt af van de straling.

De resultaten van deze database komen uit de gegevens van meer dan vijftig landen die jaarlijks rapport uitbrengen aan de IAEA. Die landen hebben het gezamenlijk verdrag inzake het veilig beheer van bestraalde splijtstoffen en radioactief afval ondertekend. Volgens de database werd er in 2010 (over 2012 zijn nog geen metingen verricht en de resultaten van 2011 zijn nog niet helemaal compleet) ruim 1,2 miljoen kubieke meter radioactief afval opgeslagen. Daarvan is zo’n 1,1 miljoen onbewerkt. Daarnaast werd er ruim 720.000 kubieke meter radioactief afval vernietigd, waarvan zo’n 670.000 onbewerkt.

Als je daar de schattingen bij optelt, kom je op veel hogere aantallen uit: zo’n vijf miljoen kubieke meter kernafval ligt opgeslagen en ruim 25,5 miljoen kubieke meter kernafval is vernietigd.

In Nederland wordt radioactief afval opgeslagen bij de Centrale Organisatie voor Radioactief Afval (COVRA) in Vlissingen. Volgens plaatsvervangend directeur Ewout Verhoef van COVRA ligt er momenteel zo’n 60 kubieke meter hoogradioactief afval opgeslagen in Nederland. Daarnaast is er nog zo’n 10.000 kubieke meter aan middel of laag kernafval.

Het bedrijf slaat het afval langdurig op door het in beton te gieten. En dan is het materiaal „geconditioneerd”.

COVRA gaf in mei haar gegevens door aan het IAEA.

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Martine Huijbregts