Frankrijk moet 43 miljard euro besparen om tekort terug te dringen

France's President Francois Hollande stands near a poster for a stage production during a reception for the 10th anniversary of the Theatre du Rond-Point in Paris, June 30, 2012. REUTERS/Mal Langsdon (FRANCE - Tags: ENTERTAINMENT POLITICS) Uit recente economische prognoses blijkt dat het Franse tekort volgend jaar boven de 4 procent uitkomt. Foto Reuters / Mal Langsdon

De Franse regering van François Hollande moet dit jaar 6 tot 10 miljard euro besparen en volgend jaar nog eens 33 miljard om de begrotingsdoelstelling te halen. Dat maakte de Franse rekenkamer zojuist bekend.

Eerder oordeelde de Europese Commissie al kritisch over de economische plannen van Frankrijk. Frankrijk heeft toegezegd het begrotingstekort van 5,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp) dit jaar te verminderen tot 4,5 procent. In 2013 moet het land vervolgens voldoen aan de drie procent, zoals Brussel voorschrijft.

Uit recente economische prognoses blijkt dat het Franse tekort volgend jaar boven de 4 procent uitkomt. Frankrijk zit, net als Nederland, in een ‘correctieve’ procedure: het heeft van eurocommissaris Olli Rehn een tijdpad gekregen om het tekort te verminderen. Als Parijs daarvan afwijkt, kan het – net als Den Haag – deze zomer al een boete krijgen: 0,2 procent van het bbp.

    • Marije Willems