Beluister hier de nieuwe plaat van soulzangeres Lianne La Havas

In de opmaat naar North Sea Jazz is deze week op nrc.nl het nieuwe album van de Britse singer/songwriter Lianne La Havas te beluisteren – exclusief in Nederland.

In de opmaat naar North Sea Jazz is vanaf vandaag op nrc.nl een week lang het nieuwe album van de Britse zangeres Lianne La Havas te beluisteren - exclusief in Nederland. De soulvolle singer/songwriter brengt de plaat, ‘Is Your Love Big Enough?’, volgende week pas officieel uit.

Luister het album ‘Is Your Love Big Enough?’ van Lianne La Havas in z’n geheel:

De cd is hier tot en met 6 juli te beluisteren.

Kleine, delicate soulparel met oprechte liedjes die bulken van de romantiek

Muziekjournalist Amanda Kuyper van NRC bespreekt de cd vandaag in NRC Handelsblad. Zij schrijft:

Een streelzachte stem, troostend of liftend. Lieve videoclips. Vorig jaar verscheen haar EP Lost & Found, nu is er haar debuutalbum Is Your Love Big Enough? Daarop toont de zangeres uit Londen zich hét talent, zoals ze al in de BBC-show van Jools Holland en bij ons op het Eurosonic-festival schitterde: een kleine, delicate soulparel met oprechte liedjes die bulken van romantiek en liefdeverdriet.

Modebewust, getooid met scheve hoge knot en gehuld in modern-Victoriaans korte jurkjes, componeert ze op gitaar elegant langs jazz, folk, soul en pop. Bevallig hunkert ze in de lijn van zangeres Corinne Bailey Rae. Ze voert mee als het vrouwelijke equivalent van het nieuwe soultalent Michael Kiwanuka. Maar La Havas kan ook eigenwijzer aanzetten.

Met folkzanger Willy Mason, die haar bijstond op meerdere nummers, zingt ze een van de prachtigste, breekbaarste liefdesduetten ooit: No Room for Doubt. Een liedje over vergeving na ruzie, met La Havas als hoge verlangende engel naast ruwe bolster Mason. Intens ook klinkt het nummer Gone, slechts begeleid op de piano, waarin haar hoge noten door emoties rauw vallen, als de liefde echt verloren lijkt.

Lianne La Havas bij Jools:
http://youtu.be/yYDhQdzo4Io

‘Mijn gitaar is als een goede vriendin’

In januari, na het Eurosonic festival in Groningen, werd La Havas in NRC Handelsblad tot één van de grote beloftes voor dit jaar benoemd. In die krant staat vanmiddag een interview met de zangeres (dan ook in z’n geheel te lezen in de digitale editie). Jan Vollaard sprak haar, en schrijft dat La Havas op het punt staat een ster te worden:

Haar gitaar heet Connie, naar haar grootmoeder. Lianne La Havas (23) gaf het instrument een naam, want het is een van haar beste vriendinnen. ‘I found myself in a second hand guitar’, zingt ze in Is your love big enough?, het titelnummer van haar debuutalbum. Haar stem, haar gitaarspel en haar liedjes gaan een ster van haar maken. Dat was al meteen duidelijk, toen de kleine Londense van Grieks/Jamaicaanse afkomst in oktober vorig jaar haar nummer Age zong bij Jools Holland op de BBC-televisie. Moederziel alleen, met een stem als een heldere waterval en Connie als enige begeleiding. “Dat was eng”, zegt ze nu, “maar niet zo eng dat ik voor wegliep. Ik wil mijn muziek met anderen delen. Toen ik voor het eerst een nummer van mezelf op de radio hoorde, moest ik huilen.”

Nu ze een vertrouwde begeleidingsgroep om zich heen heeft verzameld, draait niet alles meer om de kale sound van het meisje met de elektrische gitaar. La Havas:

“Ik wilde alle facetten van mezelf laten horen, van a capella tot een wat meer georkestreerde sound. Glamour zul je in mijn muziek niet aantreffen; alleen in de manier waarop ik me presenteer. Overdag ben ik soms nog gewoon een meisje in trui en spijkerbroek. Op het podium wil ik mooie jurken aan en doe ik spannende dingen met mijn haar.”

De nieuwe clip bij de titelsong:

Zoals gezegd kunnen we La Havas aan het werk zien op North Sea Jazz, ze speelt er op zondag om 18.00 uur. La Havas heeft er zin in, hoewel het door een volle agenda een bliksembezoek zal worden:

“Mijn album verschijnt dan ook in Engeland, dus zijn er allerlei promotieactiviteiten die me terugroepen. Ook dat windt me op, want ik kan nog steeds niet geloven dat er een heel album met mijn eigen muziek in de winkels ligt. Mijn gitaar heeft me uit de anonimiteit getild.”

    • Peter van der Ploeg