Europa: to be or not to be?

Caption: FILE - In this Nov. 21, 2011 file picture taken with a fisheye lens, flames from a fire set alight in a container by activists of the Frankfurt Occupy movement are seen in front of the European Central Bank and a sculpture of the euro symbol in Frankfurt, Germany. Austerity has been the main prescription across Europe for dealing with the continent's nearly 3-year-old debt crisis, brought on by too much government spending. (AP Photo/Michael Probst,File)
Caption: FILE - In this Nov. 21, 2011 file picture taken with a fisheye lens, flames from a fire set alight in a container by activists of the Frankfurt Occupy movement are seen in front of the European Central Bank and a sculpture of the euro symbol in Frankfurt, Germany. Austerity has been the main prescription across Europe for dealing with the continent's nearly 3-year-old debt crisis, brought on by too much government spending. (AP Photo/Michael Probst,File) Demonstranten zetten op 21 november 2011 een container in brand voor de Europese Centrale Bank. Foto AP / Michael Probst

Hoeveel EU-toppen zijn er nog nodig om de economische crisis in de eurozone te bezweren? Europa raakt zijn aanzien kwijt doordat het geen sterke vuist kan maken tegen de eurocrisis, schreef Brussel-correspondent Petra de Koning vandaag in de NRC-bijlage De Wereld.

Was de euro dan toch gedoemd om te falen, zoals econoom Martin Feldstein in 1997 voorspelde?

Moeten we juist nu meer Europa doorvoeren, zoals Francois Hollande en Angela Merkel willen? Of juist minder zoals Harvard-professor Feldstein voorstelt?

Europa staat voor de existentiële vraag ‘to be or not to be’?

In het actualiteitenprogramma Empire komt onder andere de Spaanse Europarlementariër Paul Romeva I Rueda (Spanje) aan het woord over de toekomst van de eurozone en het effect van de strenge bezuinigingen in Spanje die de anti-Europese gevoelens alleen maar lijken aan te wakkeren. “We voelen ons verantwoordelijk” voor de economische problemen, zegt Rueda, maar de bezuinigingen die Spanje en Griekenland moeten doorvoeren zijn desastreus. “Je kan niet zomaar zeggen, hier is een pistool en pleeg zelfmoord”.

Bekijk hieronder de aflevering van Empire:

Lees het artikel van De Koning terug in de digitale editie van NRC Handelsblad (alleen voor abonnees).

    • Hans Klis