Een ongemakkelijke waarheid voor links

None

Wat zei de leider en wat zegt dat?

„Het wordt tijd dat politici het eerlijke verhaal gaan vertellen over Europa”, zei PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom. „Het echte verhaal is dat we van het geleende geld minder zullen terugzien dat we hoopten, en dat we meer zeggenschap zullen delen met anderen dan we misschien comfortabel vinden”.

De PvdA gaat ervan uit dat Europa het belangrijkste verkiezingsthema wordt. Samsom richt zijn pijlen tijdens de campagne voornamelijk op VVD-leider Rutte. Hij probeert het beeld te creëren van een premier die in Brussel toezeggingen doet, en dat vervolgens in eigen land ontkent. Kort gezegd: een premier die niet eerlijk is. De PvdA durft wél ongemakkelijke waarheden te vertellen over de eurocrisis – dat is de boodschap.

Wat zei het kritische lid en wat zegt dat?

„We zijn te veel een partij van technocraten geworden, we hebben het contact met de buurt verloren”, zei een afgevaardigde in de pauze van het congres. Ondanks de opgewekte stemming, de uitstekende speech van Samsom en eensgezindheid over het verkiezingsprogramma kijken de PvdA’ers met grote vreze naar de SP. Het zal toch niet gebeuren dat de socialisten van Emile Roemer op 12 september groter worden, en de PvdA haar sterke positie op links verliest? Opvallend genoeg viel Samsom de electorale concurrenten nauwelijks aan. Terwijl hij uitgebreid afrekende met het kabinet-Rutte, bleef zijn kritiek op Roemer beperkt tot één zin: „Vertel geen sprookjes over de geldpers van de Europese Centrale Bank die alle problemen oplost, Emile.”

Wat was er typisch PvdA aan het congres?

Zoals gebruikelijk zongen de sociaal-democraten aan het eind van het congres weer het strijdlied De Internationale. „Dit vind ik altijd een beetje eng”, zei een partijlid terwijl de rest van de zaal uit volle borst galmde over ‘de verworpenen der aarde’. Een andere traditie bij de PvdA – al sinds Joop den Uyl – is een sterk op de lijsttrekker gerichte campagne. Daar ging de partij ook deze keer weer een stapje verder in: tijdens Samsoms speech werden honderden borden omhoog gehouden met de naam ‘Diederik’. En er was een campagnefilmpje met huiselijke beelden van het gezin-Samsom.