Een helpende hand van platvloerse voetbalooms

„Weet je wat handig is, lieverd? Naar VI Oranje hoef je niet eens te kijken als je er een stukje over wilt schrijven. Is toch elke avond hetzelfde. Lekker makkelijk.”

Ze had gelijk. Na een kleine maand EK zaten Johan Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp hopeloos gevangen in Groundhog Day. De rituelen, de herhalingen, de soms geruststellende en soms gekmakende voorspelbaarheid. Maar altijd was er een kansje dat ze, middels een vers opgediende anekdote, even aan de sleur zouden ontsnappen – een beetje zoals het Spaans elftal gisteravond op de valreep ontsnapte aan het failliet van voetbal-volgens-breipatronen.

En dus schakelde ik ook deze laatste keer weer over naar RTL4. De laatste keer de krantjes. Het laatste napraten over het al koude lijk van Oranje. (Terwijl elders een toch niet onbelangrijk potje tussen derden was afgewerkt.) Een laatste keer vaststellen dat Mario Balotelli ‘niet goed bij zijn paasei’ is. Een laatste keer de schaamteloze niet-zo-sluikreclame voor andermans en eigen producten.

Hoe irritant zelfpromotie ook kan zijn, de mannen van VI Oranje maakten het deze zomer verteerbaar met zelfspot. Maar er is nog een reden het voor deze keer te vergoelijken.

Recentelijk nam ik de verkoopranglijst van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek door. Er viel iets op. Dat het weinig substantiële Gijp, door Voetbal International uitgegeven en door VI Oranje-eindredacteur Michel van Egmond te boek gesteld, goed verkocht, was duidelijk – Derksen kon er niet over ophouden. Maar naast de lijstaanvoerder trof ik bij de eerste vijftig nog twee titels die door Voetbal International waren gepubliceerd: het onderzoeksjournalistieke werk Voetbal & Maffia van Iwan van Duren en Tom Knipping (op 10) en de gebundelde VI-columns van Nico Dijkshoorn (op 46). Ook nog bij de eerste vijftig: Achter de kleedkamerdeur, de gebundelde sterke verhalen van stamgast Hans Kraay Jr., zoals opgetekend door Iwan Tol en uitgegeven door Nieuw Amsterdam.

Voetbal en boeken zijn natuurlijke vijanden. Voetballers zelf lezen hooguit de klaarblijkelijk verplichte vakliteratuur De ontvoering van Freddie Heineken, en tja, wie gehypnotiseerd is door het rollen van de bal, kijkt niet in een boek. Dat de naar adem happende boekhandels juist door platvloerse voetbalooms de helpende hand is toegestoken, is verrassend. De meeste kopers zullen er immers niet de nieuwe Stefan Enter voor hebben laten liggen.

Ook daarom zeg ik: Johan, Wilfred en Gijp, bedankt. Het waren fijne weken.

Journalist, schrijver en muzikant Auke Hulst vervangt deze week tv-recensent Hans Beerekamp.

    • Auke Hulst