Cameron overweegt referendum over Europa

De Britse premier David Cameron overweegt een referendum over de relatie met de Europese Unie. Dat schreef hij gisteren in een opinieartikel in The Sunday Telegraph.

Zo’n referendum moet volgens Cameron echter niet gaan over uittreden, zoals veel van zijn partijleden bepleiten. „Uittreden is niet in het belang van ons land.” Maar, erkende de premier: „Het is een feit dat de Britten niet tevreden zijn met wat ze hebben, en dat ben ik ook niet.”

Er is „te veel bureaucratie, te veel bemoeienis met zaken die nationale staten of de gemeenschap of individuen moeten regelen. Flinke stukken wetgeving over sociale zaken, werktijden en binnenlandse aangelegenheden kunnen, volgens mij, worden geschrapt.”

In het coalitieakkoord met de Liberaal-Democraten is alleen een referendum voorzien bij de overdracht van Britse bevoegdheden naar Brussel. Verdere integratie van de eurozone valt daar niet onder.

Camerons artikel is dan ook vooral een teken dat de Conservatieven in hun verkiezingsprogramma van 2015 een referendum zullen opnemen. Daarmee komt de premier tegemoet aan de groeiende groep eurosceptici in zijn eigen partij. Vanochtend riep Liam Fox, oud-minister van Defensie en vertegenwoordiger van de rechtervleugel van de Tories, nog op tot een referendum: „Het leven buiten de EU is volgens mij geen verschrikking.”