Britten overwegen vervolging Barclays - onderwerp is ‘complex’

Door Barclays gesponsorde fietsen in het centrum van Londen. De bank wordt mogelijk vervolgd wegens fraude. Foto AP / Lefteris Pitarakis

Barclays wordt mogelijk strafrechtelijk vervolgd vanwege pogingen om de rentestand te manipuleren. Dat meldt het Britse openbaar ministerie vandaag. Volgens de aanklagers, gespecialiseerd in ernstige fraudedelicten, is het onderwerp echter ‘complex’.

Het Britse OM hoopt binnen een maand een beslissing te nemen of de bank vervolgd kan worden. Eerder werd maakte de Amerikaanse justitie bekend dat zij alleen individuen binnen de bank zal vervolgen. De bank als geheel zou de dans ontspringen, omdat het bedrijf zijn medewerking verleende bij het inzichtelijk maken van de interne fraude-structuren. In die redenering gaat de Britse openbare aanklager dus wellicht niet mee.

Barclays heeft zich volgens Britse en Amerikaanse beurswaakhonden schuldig gemaakt aan rentefraude. De bank zou tussen 2005 en 2009 valse gegevens hebben aangeleverd om twee belangrijke rentetarieven te manipuleren.

De Britse bank kreeg vorige week vanwege de fraude al een boete opgelegd van zowel de Britse als de Amerikaanse beurswaakhond. Het ging om een boete van 290 miljoen pond (363 miljoen euro) voor het manipuleren van de London Interbank Offered Rate (Libor) en de Euro Interbank Offered Rate (Euribor), twee belangrijke rentetarieven in Europa.

Eerder vandaag werd bekend dat president-commissaris Marcus Agius aftreedt vanwege het schandaal. De druk op topman Bob Diamond om ook af te treden neemt toe, onder meer vanuit de Britse politiek.

Agius blijft wel in functie tot een opvolger is gevonden. Naast Barclays worden nog vier grote banken verdacht van rentemanipulatie. Het gaat om de Britse banken HSBC en RBS, om het Zwitserse UBS en om de Amerikaanse Citigroup.