Baankans chirurg en cardioloog neemt af

Chirurgen doen bijscholing in de snijzaal van anatomie van het UMC Radboud in Nijmegen. Foto Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Jonge chirurgen en cardiologen vinden moeilijker een baan dan vroeger. Van de chirurgen die de afgelopen vijf jaar de opleiding tot specialist afrondden, heeft 45 procent nog geen vaste aanstelling. Bij de cardiologen is dat 66 procent. Voorheen waren specialisten in opleiding vrijwel verzekerd van een vaste baan.

Dit blijkt uit enquêtes over 2011 die zijn gehouden door belangenorganisaties De Jonge Orde en de Landelijke vereniging voor medisch specialisten in opleiding (LVAG).
Ziekenhuizen en maatschappen zijn voorzichtig geworden met het aanstellen van chirurgen door onzekerheid over bezuinigingen in de zorg, zegt de LVAG.

Verontwaardiging over meebetalen aan opleiding

De toekomst is volgens de LVAG voor alle medisch specialisten in opleiding minder rooskleurig dan men denkt. Daarom zijn ze verontwaardigd over het voorstel artsen te laten meebetalen aan hun opleiding. Onlangs werd bekend dat ambtenaren op Financiën, Onderwijs en Volksgezondheid specialisten in opleiding 10 procent van hun opleiding zelf willen laten betalen, zo’n 13.400 euro per jaar. Volgens de ambtenaren is de bijdrage laag in verhouding tot latere verdiensten.

Het voorstel is één van de opties voor bezuinigingen op universitaire medische centra die 450 miljoen per jaar moeten opleveren. Als alle 6.000 specialisten in opleiding elk 80.000 euro bijdragen aan hun zesjarige opleiding, zo is de idee, bespaart het rijk tachtig miljoen euro per jaar.

Twee medisch studenten hebben een petitie tegen de bijdrage opgesteld. Ze hebben in twee weken 15.500 handtekeningen verzameld.