Amsterdam stopt geld in sloop kantoren

De gemeente Amsterdam wil anderhalf miljoen euro per jaar besteden aan de sloop van overbodige kantoorpanden. Ook projectontwikkelaars en pandeigenaars betalen mee aan een nieuw op te richten fonds, zodat er in totaal een bedrag van vijftig miljoen euro per jaar beschikbaar moet komen voor de sloop. Dat zegt de Amsterdamse wethouder van ruimtelijke ordening Maarten van Poelgeest vandaag in Het Financieele Dagblad.

Amsterdam is bereid vijftig euro per vierkante meter van zijn grondverkoop in de sloop van kantoren te stoppen. Van projectontwikkelaars wordt een bijdrage van vijftig euro per uitgegeven vierkante meter verwacht. Pandeigenaren moeten drie euro per vierkante meter betalen.

Van Poelgeest had vorige week, bij de presentatie van het sloopconvenant tussen vastgoedpartijen en de overheid, al aangekondigd dat Amsterdam geld in de sloop van kantorenpanden wilden steken. Hij stelde toen als voorwaarde dat kantooreigenaren en vastgoedbeleggers ook zouden meebetalen.

Het meebetalen van Amsterdam aan de sloop ligt gevoelig, omdat de leegstand vooral zou zijn gecreëerd door beleggers. Volgens Van Poelgeest moeten zij ook op de blaren zitten, maar gaat het uiteindelijk om een gezamenlijk probleem, zo zegt hij in het FD.

Amsterdam heeft de grootste kantoorleegstand van de vier grote steden. Achttien procent van de kantoren staat er leeg.

    • Marije Willems