Aangeklaagd en met de dood bedreigd - pestfilmpje ontketent woedestroom

Foto Roger Dohmen/Hollandse Hoogte

In België is de pestpartij tegen een dertienjarige scholiere, die vorige week op het web verscheen, inmiddels door honderdduizenden Belgen bekeken en heeft een ware beweging tegen het pestende meisje, Kacey E. ontketend. Ze is van school gestuurd, aangeklaagd en moest haar woning ontvluchten door de stroom aan bedreigingen.

Het filmpje, waarin het licht autistische meisje Kayleigh wordt gepest, geslagen en geschopt terwijl ze op de bus wacht, is in eerste instantie door de pesters zelf online gezet als “herinnering voor later.” Al snel werd het door YouTube verwijderd, maar de moeder van het slachtoffer kreeg de beelden nog net te pakken en zette ze op Facebook als protest tegen het onrecht dat haar dochter werd aangedaan.


Daders van school gestuurd, aangeklaagd en met de dood bedreigd

De pesters zijn hierop van school gestuurd, en de politie startte een onderzoek. Mogelijk hangt de kinderen een jaar opsluiting in een jeugdinstelling boven het hoofd. De moeder van Kayleigh heeft het filmpje inmiddels weer van haar Facebookpagina verwijderd, en via het sociale netwerk bood Kacey haar excuses aan:

“Ik besef maar al te goed dat mijn gedrag ontoelaatbaar is. Ik weet niet wat mij bezielde. Ik hoop dat jullie mij kunnen vergeven.”

Ondertussen ging de video een eigen leven leiden. Binnen een paar dagen zijn de beelden door honderdduizenden Belgen bekeken, en maakten een stroom aan woedende reacties los:

“Zet haar vastgebonden op de grote markt en laat ons ons ding doen met dat stuk crapuul.”

Twitter avatar B2B_Download Download This girl Kacey Hoste is just one sick messed up teen! share this video: http://t.co/zQAzqGec #pestwijf #pester #kayleigh

Op Facebook zijn nog voor het weekend haatgroepen opgericht, en het adres en telefoonnummer van Kaycey H. kwamen online terecht. Ze moest haar telefoonnummer blokkeren en met haar familie haar huis ontvluchten na de stroom aan doodsbedreigingen.


Publieke terechtstelling

Karolien Poels, een professor in communicatiewetenschappen, noemde het op Facebook zetten van het filmpje ‘een publieke terechtstelling’ in de Belgische krant De Standaard. De kans is groot dat Kayleigh nu helemaal nooit meer de affaire loskomt, aldus Poels: “Het internet onthoudt alles. Via Google zal het filmpje in leven blijven. Niet fijn als Kayleigh later wil solliciteren.” En ook dit leidt tot publieke reacties:

Twitter avatar ElviraReckweg Elvira Bullying someone is a terrible thing… But attacking the bully with hate-mail, phone calls and abusive words is just as terrible! #Kayleigh

Kayleigh zelf is overdonderd door alle steun die ze heeft gekregen, meldt ze dit weekend tegenover het Belgische Nieuwsblad. Ze is dankbaar, maar tegelijk is ze, samen met haar moeder, bezorgd om haar pesters.

“Ik ben blij dat de mensen nu gezien hebben hoe het is om gepest te worden, want zoiets wens je niemand toe. Zelfs je ergste vijand niet, en ook Kacey niet [...] Nu worden zij bedreigd en gepest. Dat is nooit onze bedoeling geweest.”