Bataljon Syrische soldaten overgelopen naar Turkije

Caption: Members of Syrian free army inspect weapons after they captured a government army base in Daret Azzah near Aleppo June 24, 2012. Picture taken June 24. REUTERS/ABDO (SYRIA - Tags: POLITICS CONFLICT CIVIL UNREST)
Caption: Members of Syrian free army inspect weapons after they captured a government army base in Daret Azzah near Aleppo June 24, 2012. Picture taken June 24. REUTERS/ABDO (SYRIA - Tags: POLITICS CONFLICT CIVIL UNREST) Gedeserteerde soldaten van het Syrische Leger die nu tegen het regime van president Assad vechten in Daret Azzah. Foto Reuters

85 Syrische soldaten, waaronder een generaal, zijn vandaag met hun families overgelopen naar Turkije.

Dat meldt de Turkse staatstelevisie. In totaal zijn er nu al veertien generaals naar Turkije gevlucht, schrijft persbureau AFP. Het gedeserteerde bataljon zou het land via de stad Reyhanli - in de provincie Hatay - binnen zijn gekomen. De groep bestond uit zo’n 293 vluchtelingen. Turkije heeft sinds het begin van de opstand in Syrië al meer dan 35.000 vluchtelingen opgevangen.

Volgens NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants is het vooral de vraag van welke eenheid de soldaten zijn weggelopen, alvorens waarde toe te kennen aan de betekenis van deze desertie. Roelants:

“Als je kijkt naar de eenheden die tot nu toe zijn overgelopen zijn dat vooral dienstplichtigen. Niet de elite-eenheden die verantwoordelijk zijn voor de repressie in Syrië. De duizenden deserteurs zijn tot dusverre geen teken dat het regime uit elkaar valt.”

Een Syrische vluchteling sprak gisteren met Al Jazeera over de toestand in zijn land:

Turkije en Syrië op gespannen voet

De spanningen tussen de twee buurlanden liepen fors op nadat Syrische troepen een Turks vliegtuig neerschoten op 23 juni. De twee piloten worden nog steeds vermist. Turkije heeft in een reactie de grensbewaking opgeschroefd en gisteren werden nog gevechtsvliegtuigen ingezet toen Syrische helikopters de Turkse grens naderden.

Rusland zou beschikken over nauwkeurige informatie waaruit blijkt dat het neergeschoten Turkse gevechtsvliegtuig het Syrische luchtruim zou hebben geschonden, schrijft AFP. Volgens de anonieme Russische regeringsfunctionaris bevestigt dit de legitimiteit van het ongelukkige incident.