Vaticaan veroordeelt aanslagen op kerken Kenia - dodental opgelopen

Een Keniaanse militair passeert het lichaam van een slachtoffer dat vanochtend is omgekomen bij de aanslagen op de kerken in de Keniaanse plaats Garissa. Foto Reuters / Chris Mann

Het Vaticaan heeft de aanslagen van vanochtend op twee kerken in Kenia vanmiddag scherp veroordeeld. Het dodental van de aanslagen, dat eerder vandaag op tien stond, is ondertussen opgelopen tot zeventien.

Bij de granaataanvallen op de kerken in de Keniaanse plaats Garissa, nabij de grens met Somalië, raakten ook zeker veertig mensen gewond. De aanvallen zijn vermoedelijk gepleegd door leden of sympathisanten van de Somalische terreurbeweging Al-Shabaab. Het Keniaanse leger maakt sinds oktober vorig jaar actief jacht op strijders van de aan Al-Qaeda gelieerde terreurgroep.

Het Vaticaan noemde de aanslagen op de kerken in Kenia vanmiddag “een zeer zorgwekkend feit” en beschuldigde de terroristen van “onbeschrijfelijke lafheid”. Een woordvoerder zei op het officiële radiokanaal van het Vaticaan dat het erop lijkt dat islamitische terreurgroepen in heel Afrika steeds vaker kerken aanvallen “om haat en angst te zaaien”. Zo zijn bijvoorbeeld in Nigeria christenen frequent doelwit van de islamitische terreurbeweging Boko Haram.

Van de veertig gewonden liggen er volgens persbureau AFP nog tien in kritieke toestand in het ziekenhuis. De aanslag op de kerken is de dodelijkste aanval van moslimterroristen op Keniaans grondgebied sinds het offensief van het Keniaanse leger tegen Al-Shabaab vorig jaar begon. In hoofdstad Nairobi en kuststad Mombasa hebben de afgelopen maanden ook geregeld granaataanvallen plaatsgevonden.


Grotere kaart weergeven

    • Pim van den Dool