Turkse F-16’s naar Syrische grens wegens ‘naderende helikopters’

Turkije heeft gisteren F-16’s naar de grens met Syrië gestuurd omdat helikopters van het Syrische leger de grens zouden hebben genaderd. Dat maakte het Turkse leger vanmiddag bekend.

Archieffoto uit mei 2010 van een Turks F4-gevechtsvliegtuig tijdens een oefening nabij Izmir. Foto Reuters / Osman Orsal

Turkije heeft gisteren F-16’s naar de grens met Syrië gestuurd omdat helikopters van het Syrische leger de grens zouden hebben genaderd. Dat maakte het Turkse leger vanmiddag bekend.

In een verklaring zegt het leger dat de gevechtsvliegtuigen naar de grens met Syrië werden gestuurd toen Syrische helikopters minstens drie keer “te dicht bij” de grens met Turkije vlogen. De helikopters zouden de grens tot op zo’n 6,5 kilometer zijn genaderd. De Turkse gevechtsvliegtuigen en Syrische helikopters zijn niet met elkaar in aanvaring gekomen, aldus het Turkse leger.

De spanningen aan de Turks-Syrische grens zijn al een week zeer hoog omdat het Syrische leger op 22 juni een Turks gevechtsvliegtuig uit de lucht schoot. Volgens Syrië was het Turkse toestel het Syrische luchtruim binnengevlogen en handelde het land uit zelfverdediging. Turkije reageerde boos op het incident en kondigde aan militaire acties van Syrië in het grensgebied in het vervolg als een directe bedreiging te zullen beschouwen.

Sinds het voorval heeft het Turkse leger zijn posities in het grensgebied met Syrië versterkt. Het grensgebied is al langer instabiel omdat duizenden Syriërs naar Turkije zijn gevlucht vanwege het neerslaan van de volksopstand in Syrië door het regime van president Assad. Turkije heeft het geweld van het Syrische bewind telkens sterk veroordeeld en steunt heimelijk de opstandelingen tegen het regime met inlichtingen en wapens.