Syrische oppositie verwerpt VN-plan voor nationale eenheid

Caption: Syrian take cover in their home as mortar shells fall, in the village of Baida, near the coastal town of Baniyas in the Syria's northwest, on June 30, 2012. World powers agreed a plan for a transition in Syria that could include current regime members, but the West did not see any role for President Bashar al-Assad in a new unity government. AFP PHOTO/Ricardo Garcia Vilanova
Caption: Syrian take cover in their home as mortar shells fall, in the village of Baida, near the coastal town of Baniyas in the Syria's northwest, on June 30, 2012. World powers agreed a plan for a transition in Syria that could include current regime members, but the West did not see any role for President Bashar al-Assad in a new unity government. AFP PHOTO/Ricardo Garcia Vilanova Inwoners van het Syrische dorp Baida schuilen tijdens een mortieraanval, 30 juni 2012. Foto AFP / Ricardo Garcia Vilanova

Syrische oppositiegroeperingen verwerpen het plan van de Verenigde Naties voor het instellen van een regering van nationale eenheid om een einde te maken aan het conflict in Syrië.

De oppositie ziet het plan voor een geleidelijke machtsoverdracht als ambigue en een verspilling van kostbare tijd, meldt persbureau AP. Deze reactie voorspelde NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants gisteren ook al. Roelants:

“Het Vrije Syrische Leger zal niet plaatsnemen in een nationale eenheid waarin ruimte is voor Assad en zijn regeringsleden. Dat maakt de afspraken voor de oppositie onacceptabel.”

Gisteren kwamen Rusland, de Verenigde Staten en een aantal andere grootmachten in Genève overeen dat er in Syrië een nationale eenheid moet worden opgezet om het al ruim zestien maanden durende conflict -waarbij al meer dan tienduizend mensen zijn omgekomen - tot een einde te brengen.

Rusland stemde in met het plan, maar op het verzoek van Moskou werd de optie open gelaten voor president Bashar al-Assad om ook zitting te nemen in de overgangsregering.

Dit nieuwe plan van nationale eenheid als ‘ultieme’ poging het geweld in Syrië te stoppen is daarmee weinig waard. In het, door Kofi Annan bemiddelde, originele plan zou de nationale eenheid de macht over dragen aan een democratische gekozen regering overdragen. Maar vertelt Roelants, “de hele passage waarin Assad expliciet werd genoemd, is uit het plan geschrapt”. Het plan lijkt daarmee dus niet de diplomatieke impasse te kunnen doorbreken. Roelants:

“Rusland heeft ingestemd met een plan waarin niets staat over Assad zelf, er wordt volledig in het midden gelaten wat zijn rol hierin moet zijn. Hillary Clinton kan zeggen dat Assad de macht moet afstaan, en Rusland kan zeggen dat dat niet de bedoeling is. Iedereen kan ervan maken wat hij of zij wil.”

    • Hans Klis