Superieur Spanje opnieuw Europees kampioen – EK-finale al voor rust beslist

Spanjaard Cesc Fabregas (links) duelleert met Italiaan Andrea Barzagli. AFP / Franck Fife

Spanje heeft zijn Europese voetbaltitel geprolongeerd. Net als in 2008 bleken de Spanjaarden het sterkste voetballand van Europa. In de finale tegen Italië stond het bij rust al 2-0, waarmee de wedstrijd eigenlijk al was beslist. Het zou uiteindelijk 4-0 worden.

Italië begon nog wel aardig aan de wedstrijd - in een lang niet vol Olympisch stadion in Kiev. Het verschool zich niet, maar tot echte kansen kwam de veel geprezen ploeg van Cesare Prandelli desondanks niet. Na een minuut of vijf nam de druk van Spaanse zijde op een nat gesproeid veld bovendien zienderogen toe.

Spanje combineerde steeds vloeiender, gemakkelijker ook dan in eerdere wedstrijden dit toernooi. Spanje wist kortom op het juiste moment te pieken. NRC-verslaggever Koen Greven twitterde in de rust vanuit het stadion:

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Spanjaarden werden onterecht neergezet als saai. Ze zijn gewoonweg superieur. Terechte winnaar van het EK. Wie gaat dit ooit nog beter doen?

De 1-0 van David Silva:

1-0 is ‘doelpunt uit het boekje’

Spanje kwam na een kwartier spelen op prachtige wijze op 1-0. Andres Iniesta bediende spits Cesc Fabregas met een weergaloze steekpass, Fabrebas legde de bal vanaf de achterlijn hoog terug op de naar binnen gekropen rechtsbuiten David Silva, en die kopte knap binnen. Greven op twitter:

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Doelpunt uit het boekje.

Met het openingsdoelpunt kwam de toch al niet onaantrekkelijke wedstrijd helemaal goed los. Italië moest op zoek naar de gelijkmaker en kreeg wat kleine kansen, vooral via verraderlijke voorzetten en schoten van veraf. Italië wist zich in de eerste helft zelfs verzekerd van meer balbezit dan Spanje - een zeldzaamheid.

De 2-0 van Jordi Alba:

Stevige tegenvaller voor de Italianen was echter dat spelmaker Andrea Pirlo niet lekker in de wedstrijd zat, mede door goed verdedigend werk van spits Fabregas, en dat de belangrijke Italiaanse verdediger Giorgio Chiellini al na twintig minuten geblesseerd het veld moest verlaten.

Vier minuten voor rust gebeurde s vervolgenwaarvoor veel Italianen al een tijdje bang waren: de Italiaanse druk naar voren nam zo ver toe dat achterin wel gaten moesten vallen. Uit een messcherpe en razendsnelle counter scoorde de opgestoomde linksback Jordi Alba de 2-0, de enige speler in het Spaanse basisteam die er niet bij was geweest in 2008 en op het WK 2010.

Torres maakt de 3-0 voor Spanje:

Spanje na rust op zoek naar ultieme doodssteek voor Italië

Na rust kwam Italië toch wel degelijk weer overtuigend uit de startblokken. De ploeg van Prandelli leek zich niet neer te willen leggen bij een bijna onafwendbare nederlaag. Invaller Antonio di Natale kopte direct na rust net over.

Maar ook Spanje liet het er niet bij zitten en ging op zoek naar de ultieme doodsteek. Spanje claimde een handsbal in het Italiaanse strafschopgebied. En met reden: Leonardo Bonucci raakte de bal opzichtig met de hand. Maar de scheidsrechter zag het niet.

Vervolgens was het aan doelman en aanvoerder Iker Casillas om zich weer eens met een prachtige redding te onderscheiden. Knap pakte hij in minuut 51 de inzet van opnieuw Di Natale en hield zijn doel dus weer schoon, net als de voorgaande vier EK-wedstrijden.

Mata bepaalt de eindstand op 4-0:

Italië verder met tien man na blessure Motta

De door Spanje gezochte doodssteek kwam na ruim een uur spelen ironisch genoeg van Italië zelf. Prandelli had risico genomen door al snel drie keer te wisselen. Onder andere Thiago Motta was in de rust in het veld gekomen. Maar een kwartier later moest hij er al weer af. Prandelli was door zijn wissels heen. Italië moest dus, zonder een rode kaart te hebben gekregen, door met tien man.

Niet in de laatste plaats was dit uiteraard een mentale klap voor de Italianen, die na de aftocht van Motta niet langer serieus aandrongen. Spanje daarentegen zette op gezette tijden nog wel eens even aan en toonde hoe mooi kort combinatievoetbal kan zijn als het op de juiste manier wordt uitgevoerd. Geen moment dit toernooi, en eigenlijk ook niet op het WK 2010, voetbalde Spanje zo mooi en direct als gisteren tijdens de finale in Kiev.

Invallers Torres en Mata scoren na rust

Tegen tien man werd het uiteraard ook wel stukken makkelijker voor Spanje, dat onder andere aanvallers Fernando Torres en Juan Mata inbracht. Beide spelers van Chelsea bekroonden hun invalbeurt met een treffer. Torres werd met zijn goal zowaar gedeeld topscoorder van het toernooi, en de voetbalavond van Italië werd er alleen nog maar verschrikkelijker van. Of in de woorden van NRC-verslaggever Greven:

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Het is jammer voor de rest van de wereld maar Spanje steekt nog altijd met kop en schouders boven de rest uit. #spaita
    • Niels Posthumus