Spanje opnieuw zonder spits, geen grote verrassingen in opstelling Italië

Middenvelder Fabregas krijgt in de finale voorin de voorkeur boven spits Torres. Foto AP / Efrem Lukatsky

Spanje treedt vanavond in de EK-finale tegen Italië opnieuw aan zonder echte spits. Cesc Fabregas krijgt de voorkeur boven Fernando Torres. De opstelling van Italië kent geen verrassingen.

Voor Spanje zullen om 20.45 uur Nederlandse tijd de volgende elf spelers aan de aftrap verschijnen:

Twitter avatar ShowMeFootball Voetbalstats Opstelling Spanje: Casillas; Arbeloa, Pique, Ramos, Alba; Busquets, Xavi, Xabi Alonso, Iniesta, Silva; Fabregas

Voor Italië beginnen de onderstaande elf. Enige aanpassing ten opzichte van de halve finale tegen Duitsland is de terugkeer van rechtsback Ignazio Abate. Hij was ten tijde van die halve finale geblesseerd.

Twitter avatar ShowMeFootball Voetbalstats Opstelling Italië: Buffon; Abate, Barzagli, Bonucci, Chiellini; Pirlo, Marchisio, De Rossi, Montolivo; Cassano, Balotelli

Hoewel Spanje favoriet is, zal het zeker geen koud kunstje worden voor de mannen van bondscoach Vicente del Bosque. Spanje won namelijk nog nooit van Italië op een EK of WK.

Twitter avatar ShowMeFootball Voetbalstats FEIT: Op een groot toernooi (EK/WK) wist Spanje, na 90 minuten, nog nooit te winnen van Italië (V3, G4).

Balotelli op jacht naar titel van topscoorder

Bij Italië zal Mario Balotelli niet alleen op jacht gaan naar de EK-titel voor zijn land, maar ook naar de prijs van topscoorder van het toernooi. De Italiaanse spits staat na zijn twee doelpunten in de halve finale tegen Duitsland op een totaal van drie goals.

Daarmee deelt hij vooralsnog de koppositie in het topscoordersklassement met Cristiano Ronaldo (Portugal), Mario Mandzukic (Kroatië), Mario Gomez (Duitsland), Alan Dzagoev (Rusland).

Aan de zijde van Spanje maken Fabregas en Torres nog enige kans op de topscoorderstitel. Zij staan beide op twee doelpunten en zouden dus twee keer moeten scoren om bovenaan de ranglijst te komen.

Mocht Torres vanavond invallen en een doelpunt maken, dan is dat sowieso uniek. Nog nooit eerder wist een speler in twee EK-finales te scoren. Torres scoorde in 2008 de enige goal in de EK-finale van Spanje tegen Duitsland.

Twee keepers aanvoerder in finale

Voor het eerst sinds 1934 zullen vandaag twee keepers in de finale van een groot landentoernooi de aanvoerdersband dragen: Iker Casillas voor Spanje, Gianluigi Buffon voor Italië. De twee worden al jaren gerekend tot de beste keepers ter wereld.

Een kleine tachtig jaar geleden droegen de keepers Gianpiero Combi (Italië) and František Plánicka (Tsjechoslowakije) de aanvoerdersband tijdens de finale van het WK 1934.

Toine van Peperstraten blikt namens de NOS vooruit op de finale in Kiev:

Xavi versus Pirlo

De finale van vanavond zal verder vooral een duel zijn tussen de twee middenvelders met misschien wel de beste pass ter wereld: Xavi Hernandez (Spanje) en Andrea Pirlo (Italië). Vooral de laatste is de afgelopen weken uitgebreid geroemd om zijn schitterende trap.

Xavi kreeg hier en daar juist wat kritiek op zijn spel. Hij zou zeker tegen Portugal niet in al te beste vorm hebben verkeerd. Overigens was hij in Spanje’s eerste wedstrijd dit toernooi, die tegen Italië, wél heer en meester op het middenveld.

Spanje doeltreffender dan Italië

Ondanks dat vooral Italië wordt bejubeld om zijn mooie spel dit EK, wijzen de statistieken uit dat Spanje tot nog toe doeltreffender is geweest. Spanje scoorde dit toernooi in vijf wedstrijden acht keer, Italië slechts zes keer.

Italië schoot wel vaker op het doel dan Spanje (97 tegen 78 schoten) en raakte bovendien twee keer de lat of paal. Spanje schoot niet één keer tegen het houtwerk.

Dat laatste komt waarschijnlijk doordat Spanje erg veel van dichtbij op het doel schiet. Geen van de acht Spaanse doelpunten dit toernooi werd gescoord van buiten het strafschopgebied.

Italië speelt ten slotte net iets harder dan Spanje - al kregen geen van beide ploegen dit EK een rode kaart. Italië ontving wel vijftien gele kaarten, tegen tien voor Spanje. Bovendien floten scheidsrechters dit toernooi 79 keer voor een Italiaanse overtreding en slechts 64 maal voor een overtreding van Spanje.

    • Niels Posthumus