Spanje favoriet, maar ook Italië vanavond in EK-finale vol vertrouwen

Spaanse en Italiaanse fans leven in Kiev samen naar de EK-finale toe. Foto AFP / Genya Savilov

Italië en Spanje nemen het vanavond tegen elkaar op in de finale van het EK Voetbal 2012. De sfeer in Kiev is feestelijk. Spanje is de favoriet. Italië zal volgens NRC-verslaggever Koen Greven vooral lef moeten tonen als het wil winnen.

Spanje en Italië speelden drie weken geleden al te elkaar. Toen eindigde de wedstrijd in een gelijkspel: 1-1. De finale vanavond van het EK 2012 is een herhaling van die openingswedstrijd in Groep C.

Het was een aantrekkelijke ontmoeting op 10 juni. Italië probeerde Spanje met lange ballen af te troeven op de counter. Spanje combineerde kort en snel. Italië verraste. Spanje was al toernooifavoriet.

Hoogtepunten uit de wedstrijd Spanje - Italië eerder dit toernooi:

Casillas: ik denk niet wat we favoriet zijn

Spanje, de Wereldkampioen 2010 en Europees kampioen 2008, heeft er de afgelopen dagen alles aan gedaan om de druk zoveel mogelijk van zich af te schudden. Zo zei trainer Vicente del Bosque gisteren dat de kansen in de finale 50/50 zullen zijn. En doelman Iker Casillas stelde:

“Ik denk niet dat we de favoriet zijn in deze finale. Integendeel, alles ligt open.”

Toch kan er volgens sportverslaggever Greven geen twijfel bestaan over de vraag of Spanje favoriet is. Volgens hem zal Italië vanavond echter wel opnieuw proberen de strategie toe te passen die in de poulewedstrijd aan het begin van het toernooi succesvol bleek. Hij zegt:

“Italië zal lef moeten tonen. De Italianen zullen Spanje vooral in de omschakeling pijn willen doen. Als ze mee gaan voetballen in de stijl van Spanje, leggen ze het af.”

Opvallend veel Duitse fans in Kiev

De sfeer in Kiev is in ieder geval prima, zegt Greven. De straten zijn uren voor de wedstrijd al vol gestroomd met fans. En gisteravond was er een daverend concert van Queen in de stad. Greven:

“Er lopen opvallend veel Duitse fans rond op straat. Die hadden waarschijnlijk al een kaartje gekocht voor de halve finale en hebben na de uitschakeling van Duitsland besloten alsnog naar de finale te gaan. Verder lijken er meer Spanjaarden dan Italianen.”

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Er zijn meer Duitse fans dan Italianen in de straten en bezienswaardigheden van Kiev. http://t.co/kB7I9PUv

Duitse fans in Kiev. Foto NRC / Koen GrevenDuitse fans in Kiev. Foto NRC / Koen Greven

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Politietroepen maken zich op voor de eindstrijd in zonnig Kiev. http://t.co/95av6yC7

Politietroepen in de straten van Kiev. Foto NRC / Koen GrevenPolitietroepen in de straten van Kiev. Foto NRC / Koen Greven

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Zes uur voor de finale zijn de straten van Kiev kilometers rond Olympisch Stadion afgesloten. Fans nemen al een kijkje. http://t.co/OD4yDbFx

Het stadion in Kiev vandaag. Foto NRC / Koen GrevenHet stadion in Kiev vandaag. Foto NRC / Koen Greven

Spanje kan voetbalgeschiedenis schrijven

Alle naar Kiev afgereisde Spaanse fans verlangen niets minder dan een derde voetbaltitel in zes jaar tijd. Daarmee zou voetbalgeschiedenis worden geschreven. Nog nooit won een land drie toernooien op rij.

Maar Spanje zal, als het zijn favorietenstatus waar wil maken, wel beter moeten voetballen dan het de afgelopen wedstrijden deed. Spanje stelde daarin teleur: de kwartfinale tegen Frankrijk ging de boeken in als de saaiste wedstrijd van het toernooi en tegen Portugal waren penalty’s nodig om een beslissing te forceren.

In de laatste groepswedstrijd, tegen Kroatië, mocht Spanje vooral keeper Casillas danken voor zijn knappe redding die Spanje behoedde voor een vroegtijdige uitschakeling.

Italië sterk gegroeid in het toernooi

Italië daarentegen is juist sterk gegroeid in het toernooi. Het team, gebouwd rondom middenvelder Andrea Pirlo, weet zijn spitsen Mario Balotelli en Antonio Cassano steeds beter te vinden.

En de Italiaanse verdediging is hecht als altijd. De Duitse topscoorder Mario Gómez kwam er in de halve finale drie dagen geleden bijvoorbeeld in het geheel niet aan te pas.

Italië heeft dan ook vertrouwen. Verdediger Giorgio Chiellini zei gisteren:

“Zij [Spanje] zijn ook menselijk. Wij kunnen ze verslaan.”

Dat zal vanavond om 20.45 uur moeten blijken. De statistieken zijn in ieder geval in het voordeel van Italië. Dat land won tien keer van Spanje. Spanje versloeg Italië maar acht keer, waarvan bovendien zeven keer in een vriendschappelijke duel.

    • Niels Posthumus