Sagan wint eerste etappe Tour de France - Cancellara behoudt leiderstrui

Peter Sagan viert dat hij de eerste etappe van de Tour de France heeft gewonnen. Foto AFP / Pascal Pavani

De Slowaakse renner Peter Sagan heeft vanmiddag de eerste etappe van de Tour de France gewonnen. Sagan kwam in finishplaats Seraing net voor klassementsleider Cancellara en Boasson Hagen over de streep. Cancellara behoudt de gele trui.

De eerste Touretappe, die over 198 kilometer van het Belgische Luik naar Seraing ging, was geen volledig vlakke rit, maar een etappe met vijf klimmetjes van de vierde categorie. De finish in Seraing was ook grotendeels bergop. De 22-jarige Sagan wist op het laatst met Cancellara en Hagen weg te komen van het peloton en troefde de laatste twee in de eindsprint af.

Raborenners Bauke Mollema en Robert Gesink finishten keurig in de top tien. Mollema werd net achter Philippe Gilbert vijfde, Gesink kwam als zevende over de streep.

Bekijk hieronder de finish van de eerste etappe:

De 22-jarige Sagan deed nooit eerder mee aan de Tour de France, maar door zijn eerdere prestaties van dit seizoen komt zijn ritzege niet als een verrassing. De Slowaak won onder meer vijf etappes in de Ronde van Californië en vier in de Ronde van Zwitserland.

Cancellara, die gisteren de proloog in Luik won, bleef ook in de eerste etappe tot op het laatst kansmaken op de dagzege. Door zijn tweede plaats behoudt hij het geel en verliest hij geen tijd op concurrenten als Bradley Wiggins en Cadel Evans, die vlak na Cancellara in het peloton finishten.

Het venijn in de etappe van Luik naar Seraing zat duidelijk in de staart. Bijna de hele dag reden Yohann Gène, Pablo Urtasun, Maxime Bouet, Nicolas Edet, Anthony Delaplace en Michael Mørkøv voor het peloton uit. Op acht kilometer van de streep werden ze ingerekend. De Deen Mørkøv hield aan zijn inspanningen wel de bolletjestrui over.

Het peloton werd tijdens de eerste etappe opgeschrikt door een valpartij waar onder anderen Luis León Sánchez bij betrokken was:

Top vijf van de eerste etappe, Luik-Seraing (198km):

1. Peter Sagan (Slowakije/Liquigas-Cannondale) in 4u58m19s
2. Fabian Cancellara (Zwitserland/Radioshack-Nissan) z.t.
3. Edvald Boasson Hagen (Noorwegen/Sky ProCycling) z.t.
4. Philippe Gilbert (België/BMC Racing) z.t.
5. Bauke Mollema (Nederland/Rabobank) z.t.

Top vijf van het algemeen klassement na de eerste etappe:
1. Fabian Cancellara (Zwitserland/Radioshack-Nissan)
2. Bradley Wiggins (Groot-Brittannië/Sky ProCycling)
3. Sylvain Chavanel (Frankrijk/Omega Pharma-Quick Step)
4. Tejay Van Garderen (Verenigde Staten/BMC Racing)
5. Edvald Boasson Hagen (Noorwegen/Sky ProCycling)

Bron letour.frBron letour.fr