Eerste kernreactor Japan herstart na ramp Fukushima

A protester, holding an umbrella painted with a parody of the Tokyo Electric Power Co logo, takes part in an anti-nuclear demonstration to demand a stop to the resumption of nuclear power operations in Tokyo July 1, 2012. Japan has approved the restart of the two reactors at the Kansai Electric Power Ohi nuclear plant, northwest of Tokyo on Sunday despite mass public opposition. Kansai Electric Power Co plans to restart the 1,180-megawatt No.3 unit at its Ohi plant, Japan's first nuclear reactor to come back online since the Fukushima crisis. REUTERS/Yuriko Nakao (JAPAN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
A protester, holding an umbrella painted with a parody of the Tokyo Electric Power Co logo, takes part in an anti-nuclear demonstration to demand a stop to the resumption of nuclear power operations in Tokyo July 1, 2012. Japan has approved the restart of the two reactors at the Kansai Electric Power Ohi nuclear plant, northwest of Tokyo on Sunday despite mass public opposition. Kansai Electric Power Co plans to restart the 1,180-megawatt No.3 unit at its Ohi plant, Japan's first nuclear reactor to come back online since the Fukushima crisis. REUTERS/Yuriko Nakao (JAPAN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Een demonstrant houdt een paraplu vast met een parodie op het logo van Tokyo Electric Power Co, de eigenaar van de Fukushima-reactor.. Foto Reuters / Yuriko Nakao

Japan herstartte vandaag de reactoren van een kerncentrale, de eerste sinds de aardbeving en de daaropvolgende kernramp bij Fukushima vorig jaar. Tientallen Japanners demonstreerden bij de Ohi-centrale tegen de heropening.

Dat meldt persbureau AP. Vrijdag demonstreerden duizenden mensen voor het kantoor van de Japanse premier Yoshihiko Noda in Tokio tegen het opnieuw opstarten van twee kerncentrales, waaronder de Ohi.

Japan wil de kernreactoren herstarten om een dreigend tekort aan elektriciteit te voorkomen. Zonder de heropening van de twee centrales zou het omliggende gebied naar verwachting te maken krijgen met een stroomtekort van maximaal vijftien procent. De uitschakeling van alle kerncentrales heeft ook de Japanse economie zwaar getroffen.

De Japanse bevolking is ernstig verdeeld over het herstarten van de reactoren in de Ohi-centrale sinds Fukusihima. Kort na de kernramp werden alle vijftig kerncnetrales in Japan stilgelegd. De olie-import is toegenomen als gevolg van het energietekort. Met de zomer voor de deur wil de Japanse regering weer meer energie opwekken. Tokio heeft nieuwe veiligheidstests laten uitvoeren en laat weten dat het veilig is om de twee reactoren in de Ohi-centrale opnieuw op te starten.