‘President-commissaris Barclays weg vanwege manipulatie rentetarieven’

Een man passeert het hoofdkantoor van Barclays in The City, het financiële district van Londen. Foto Reuters / Olivia Harris

Marcus Agius, de president-commissaris van de Britse bank Barclays, stapt op. Dat maakt Barclays morgenochtend bekend, zo meldt de BBC vanavond op basis van bronnen rond de bank. Aanleiding voor het opstappen van Agius is een schandaal rond rentetarieven waarin Barclays verwikkeld is.

Barclays kreeg afgelopen week een boete opgelegd van 290 miljoen pond (363 miljoen euro) voor het manipuleren van de London Interbank Offered Rate (Libor) en de Euro Interbank Offered Rate (Euribor), twee belangrijke rentetarieven in Europa.

Libor en diens Europese tegenhanger Euribor zijn internationale rentetarieven waartegen banken aan elkaar lenen, en die als basis worden gebruikt om onder meer de rentes op leningen als hypotheken en creditcards vast te stellen. De omvang van de leningen en andere effecten die op het Libortarief zijn gebaseerd, bedraagt 350.000 miljard. Die tarieven zijn gemanipuleerd om de winst van banken op te krikken.

Druk op topman Diamond om ook op te stappen groeit

Hoewel president-commissaris Agius een grote verantwoordelijkheid draagt voor het schandaal, moet in de publieke opinie vooral Barclays-topman Bob Diamond het ontgelden. Hij kondigde afgelopen week al aan dat hij en drie collega’s dit jaar hun bonus zullen weigeren. Maar de druk om ook ontslag te nemen groeit, hoewel Diamond steeds gezegd heeft niet te willen opstappen.

Binnenkort moet hij verschijnen voor een Lagerhuiscommissie, die hem hierover wil ondervragen. In een brief aan die commissie, die deze week uitlekte, erkent Diamond dat de manipulatie van Libor plaatsvond, maar dat dit “door een klein aantal mensen” is gedaan om “de reputatie van de bank te beschermen”.