Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Op naar de finale, en dit zijn de mooiste goals van het EK tot dusver

Zlatan Ibrahimovic zette Zweden met een prachtige halve omhaal op voorsprong tegen Frankrijk. Foto AP / Ivan Sekretarev

Met nog één wedstrijd te gaan, wel toevallig de belangrijkste, zit het EK er bijna op. Maar voor de blik wordt verlegd naar de Tour en de Zomerspelen blikken we terug op de beste doelpunten van de afgelopen drie weken. Een aangename opwarmer voor de eindstrijd vanavond tussen grootmachten Spanje en Italië.

Een van de meest geraffineerde goals werd al op de allereerste speeldag gemaakt. Tsjechië werd door een flitsend Rusland aan de kant gezet en het evenzo fraaie als subtiele stiftje van Roman Sjirokov was de bekroning op een counter uit het boekje. Ook uit de poulefase: Jakub Blaszczykowski knalt hoop in de harten van alle Polen.

Voor ons, de Oranjefans, waren er twee momenten van hoop. Robin van Persie die tegen Duitsland de Anschlusstor maakte én de vroege 1-0 van Rafael van de Vaart tegen Portugal. Wat een goal was dat, zeg! Ook niet misselijk maar wel in een leeg doel geschoten: Marco Reus dient de Grieken in de kwartfinale het genadeschot toe.

3. Danny Welbeck

Ze stonden voor, ze stonden achter maar uiteindelijk redden de Engelsen drie punten in het treffen met Zweden dankzij de geniale ingeving van spits Welbeck:

2. Mario Balotelli

Wat een kanonskogel! Letterlijk en figuurlijk. Duitsland waande zich al zeker van een nieuwe finale tegen Duitsland, maar dat was buiten Super Mario gerekend:

1. Zlatan Ibrahimovic

Het werd niet zíjn toernooi. Sterker nog, de Zweden waren al na twee groepsduels uitgeschakeld. Dat weerhield ze er niet van in hun laatste wedstrijd Frankrijk even te verslaan, mede dankzij deze weergaloze treffer: