Mexico naar de stembus - ‘kiezers grijpen terug naar verleden’

Een poster van PRI-kandidaat Enrique Pena Nieto siert een bus in Mexico Stad.
Een poster van PRI-kandidaat Enrique Pena Nieto siert een bus in Mexico Stad. Foto AP / Esteban Felix

Bijna tachtig miljoen Mexicanen mogen vandaag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. In de peilingen maakt de kandidaat van de Institutioneel Revolutionaire Partij (PRI) voor het eerst in twaalf jaar een grote kans op het presidentschap.

Sinds 2006, toen zittend president Felipe Calderon de oorlog verklaarde aan de drugskartels, zijn er al meer dan vijftigduizend mensen omgekomen bij drugsgerelateerd geweld. Het getraumatiseerde Mexico lijkt terug te grijpen naar het PRI dat het land van 1929 tot 2000 bestuurde, schrijft persbureau AFP. De partij was lange tijd niet populair vanwege haar verleden van autoritarisme en corruptie.

Calderon wordt afgerekend op mislukte strijd tegen kartels

De kandidaat van de PRI, de 45-jarige Enrique Pena Nieto, is met 45 procent koploper in de peilingen. De charismatische oud-gouverneur heeft beloofd om het geweld in het land te stoppen, meldt Al Jazeera. Nieto wordt in de peilingen gevolgd door de linkse Andrés Manuel López Obrador.

De partij van Calderon wordt vandaag afgerekend op de mislukte strijd tegen de drugskartels, schreef buitenlandredacteur Ykje Vriesinga vrijdag in NRC Handelsblad. Vriesinga:

“De centrumrechtse PAN, de partij die Mexico heeft geregeerd sinds het troonverlies van de PRI, lijkt geen kans te maken. In de peilingen blijft hun kandidaat Josefina Vázquez Mota steken rond de 20 procent. De enige vrouw in de race wordt onder meer afgerekend op de mislukte strijd van president Felipe Calderón tegen het drugsgeweld. In de eerste negen maanden van vorig jaar vielen er bijna 13.000 doden, een record.”

PRI werkte Calderon tegen

De hang van de Mexicaanse kiezer naar het verleden, naar de PRI is opmerkelijk. Juist die partij werkte Calderon hard tegen in zijn strijd tegen drugs. Vriesinga:

“De ironie is dat de PAN bij veel van zijn plannen werd tegengewerkt door de PRI, onder andere bij het hervormen van de politie, volgens veel analisten een cruciale voorwaarde voor het aanpakken van de misdaad. PRI heeft altijd veel zetels gehouden in het Mexicaanse Congres en gouverneurs van de PRI regeren in 20 van de 31 staten. Ze gunden de PAN geen successen gedurende hun meerjarenplan voor het herwinnen van het presidentschap.”

NOS-verslaggever Marjon van Royen op pad met de politie van Monterrey. De stad was ooit het economisch hart van Mexico, maar het drugsgeweld heeft de stad nu lamgelegd.