Lachende André Kuipers weer terug op aarde

André Kuipers wordt lachend uit de gelande Sojoez-capsule gehaald. Foto screenshot NOS

André Kuipers is na 193 dagen weer terug op aarde. De Nederlandse astronaut landde vanochtend in Kazachstan.

Omstreeks 10.14 uur kwam de Sojoez-capsule neer op de Kazachstaanse steppe. In het ruimtevaartcentrum van ESA in Noordwijk steeg gejuich en applaus op, schreefwetenschapsredacteur Lucas Brouwers in het liveblog van nrc.nl.

Landing van Kuipers:


Kuipers kwam terug na een verblijf in het Internationaal Ruimtestation ISS. Hij werd vergezeld door de Russische Oleg Kononenko en de Amerikaan Don Pettit. Op het programma stonden wetenschappelijke experimenten, educatieve activiteiten, maar ook onderhouds-, opruim- en schoonmaakwerk in het ISS.

Kuipers zal na de nodige medische controles in Kazachstan, vertrekken naar de Amerikaanse stad Houston. Daar zal hij drie weken verblijven, onder andere voor het afronden van experimenten.

Lees de landing van Kuipers terug op ons liveblog.