Iran dreigt Israël ‘van de kaart te vegen’ als het aanval uitvoert

Iran zal Israël “van de kaart vegen” als Israël een aanval uitvoert op Iran. Dat heeft het hoofd van de Iraanse luchtmacht vandaag gezegd terwijl hij bekendmaakte dat Iran komende week langeafstandsraketten gaat testen.

De Iraanse president Ahmadinejad tijdens een bezoek aan een olieraffinaderij in mei vorig jaar. Ahmadinejad heeft in het verleden regelmatig dreigende taal richting Israël gebezigd. Foto AFP / Amir Pourmand

Iran zal Israël “van de kaart vegen” als Israël een aanval uitvoert op Iran. Dat heeft het hoofd van de Iraanse luchtmacht vandaag gezegd terwijl hij bekendmaakte dat Iran komende week langeafstandsraketten gaat testen.

Amir Ali Hajizadeh, de luchtmachtgeneraal van de Iraanse Revolutionairde Garde, zei dat Iran volgende week gedurende drie dagen raketten zal testen om de wereld te laten zien dat de islamitische republiek “besluitvaardig en krachtig zal reageren op elk mogelijk kwaad”. Hajizadeh zei dat Israël Iran bij het uitvoeren van een aanval op het land Iran een goed excuus geeft om Israël “van de wereldkaart te vegen”.

De woorden van Hajizadeh doen denken aan een uitspraak van de Iraanse president Ahmadinejad in 2005. Die heeft toen volgens Israëlische regeringsfunctionarissen gezegd dat Israël van de kaart moest worden geveegd, hoewel er altijd verwarring is gebleven over de precieze woordkeuze van de Iraanse president.

Onder meer vanwege de uitspraak van Ahmadinejad ziet Israël een nucleair bewapend Iran als een existentiële bedreiging voor zijn voortbestaan en sluit het een preventieve aanval op de nucleaire installaties van het land niet uit. Iran zelf heeft altijd ontkend kernwapens te ontwikkelen en zegt dat zijn nucleaire programma louter vreedzame doeleinden heeft, zoals de opwekking van energie.

EU kondigt embargo tegen Iraanse oliesector af

Uitgerekend vandaag werd ook het embargo van de Europese Unie tegen de Iraanse oliesector van kracht. Het embargo, dat al maanden geleden werd aangekondigd, is bedoeld om Iran te dwingen concessies te doen in de nucleaire onderhandelingen die de internationale gemeenschap met Iran over zijn nucleaire programma voert. Komende week vinden er opnieuw gesprekken tussen Teheran en de belangrijkste wereldmachten plaats.

Iran zei vanochtend “niet passief” te zullen reageren op het Europese olie-embargo. De Verenigde Staten spraken vandaag de hoop uit dat het embargo Iran tot concessies in de discussie over zijn nucleaire programma zal dwingen. Iran waarschuwde Amerika vandaag op zijn beurt Israël niet te steunen bij een eventuele aanval op het land. In dat geval zal Iran Amerikaanse bases in de regio aanvallen, aldus luchtmachtcommandant Hajizadeh.