‘Galavoorstelling’, ‘voetbalfeest’ - internationale pers vol lof over Spanje

Fernando Torres en Juan Mata met hun medaille. Foto AFP / Franck Fife

Spanje heeft in de finale van het EK 2012 de wereld bekoord. Dat blijkt uit de reacties na de wedstrijd in de internationale media. Die zijn vol lof. Spanje nam alle eerder gerezen twijfels in één klap weg. “Wie heeft er nog spitsen nodig?”

De Spaanse krant El Pais jubelt:

“Met heerlijk spel hebben ‘de Roden’ [het Spaanse elftal] gedomineerd en Italië meedogenloos verslagen. Een memorabele wedstrijd.”

‘Spanje is eerste ploeg ooit die EK-titel prolongeert’

De Britse krant The Guardian komt in zijn wedstrijdverslag nog even terug op de omstreden keuze van de Spaanse bondscoach Vicente del Bosque om regelmatig zonder echte centrumaanvaller te spelen. Het dagblad schrijft op zijn website:

“Italië werd aan de kant gezet door een ontketend Spanje, dat als eerste ploeg ooit een EK-titel prolongeerde. Wie heeft er nou spitsen nodig?”

Het Duitse dagblad Bild vindt Spanje een “een waardig Europees kampioen” en schrijft onder meer:

“Precies op tijd, in de finale, leverde Spanje een galavoorstelling af. Wervelend spel met korte, snelle passes schudde de normaal zo sterke Italiaanse verdediging door elkaar. Het was een voetbalfeest.”

Samenvatting EK-finale tussen Spanje en Italië:

Gazetta della Sport: bittere tranen

De Italiaanse sportkrant Gazetta della Sport kopt op zijn homepage ‘Bitter tranen”, maar schrijft verder onder meer:

“Wereldkampioen Spanje domineerde in EK-finale tegen Azzurri.”

Le Monde in Frankrijk wijst er op dat Spanje met zijn nieuwste titel voetbalgeschiedenis heeft geschreven. Nooit won een team drie grote toernooien achter elkaar.

‘Alsof Spanje zijn mooiste spel voor finale had bewaard’

Ook onze zuiderburen weten dat. De krant Het Laatste Nieuws schrijft:

“Niet één team in de voetbalgeschiedenis die dat huzarenstukje eerder voor elkaar kreeg. Een weergaloos Spanje deed - in tegenstelling tot eerder dit EK - zijn bijnaam bovendien alle eer aan: ‘La Roja’ is weer ‘La Furia Roja’. Alsof er meerdere tiki taka’s bestaan, en Spanje de mooiste vorm ervan voor de finale bewaard had. Een machteloos Italië stond erbij, keek ernaar en moest de kelk tot de bodem ledigen.”

Een compilatie van het EK op muziek:

‘Alle aanvankelijke kritiek blijkt nu hol, dom’

De Amerikaanse krant The New York Times beseft met name hoe voorbarig de kritiek op Spanje was de afgelopen weken. Het dagblad schrijft:

“Alle kritiek blijkt nu hol, dom. Dit was klassiek Spanje: geïnspireerd, precies en dodelijk met zijn passes,een ondoordringbare verdediging en ongeëvenaard in zijn huidige gouden periode binnen het internationale voetbal.”

Die stelling onderschrijft The Sun. Spanje heeft in zijn eigen beroemde stijl bewezen dat haar spel helemaal niet saai is geworden, schrijft de Britse tabloid. Om daarna ook even te wijzen op de mijlpaal van Fernando Torres.

“En Torres, de man van vijftig miljoen, werd de eerste speler ooit die in twee EK-finales scoorde.”

Misschien was dat doelpunt van Torres ook wel symbolisch. Geen speler van het Spaanse nationale elftal kreeg zo veel kritiek als hij. Maar de spits heeft dus vanavond wel degelijk zijn plek in de geschiedenisboeken opgeëist. Zijn wraak op zijn criticasters, en die van heel het Spaanse elftal, is daarmee zoet.

    • Niels Posthumus