‘Extremisten in Mali blijven erfgoed in Timboektoe vernietigen’

Archieffoto uit 2006 waarop inwoners van Timboektoe te zien zijn die langs de cultuurschatten van de stad lopen. Foto AFP / Issouf Sanogo

Moslimextremisten in Mali hebben vandaag gezegd dat ze doorgaan met het vernietigen van erfgoed in Timboektoe, omdat aanbidding van de historische plaatsen in de stad in strijd zou zijn met de islam. De Malinese regering beschuldigt de extremisten van het plegen van oorlogsmisdaden.

Een woordvoerder van de moslimextremisten, die het sinds een kleine twee maanden voor het zeggen hebben in Timboektoe en grote delen van de rest van noord-Mali, zei vanmiddag volgens persbureau AP dat de extremisten alle historische plaatsen in de stad zullen vernietigen voordat ze de islamitische shariawetgeving in de stad invoeren. De extremisten begonnen volgens inwoners gisteren met het vernietigen van de heiligdommen.

Een inwoner van Timboektoe zei tegen AP dat de extremisten vinden dat de bevolking de graftombes aanbidt, en dit afkeurt. “Ze zeggen dat de bevolking van de heiligen houdt alsof ze Allah zijn”, aldus de inwoner. “Maar in tegenstelling tot wat de islamisten zeggen, houden de mensen hier niet van de heiligen alsof ze Allah zijn. We willen alleen de zegening van de heiligen omdat ze voor ons spirituele gidsen zijn.”

De regering van Mali, die nog maar een klein deel van het land onder controle heeft, beschuldigde de extremisten vandaag van oorlogsmisdaden. In een verklaring roept de Malinese regering het Internationaal Strafhof op werk te maken van het vervolgen van de vernielzuchtige moslimrebellen. Werelderfgoedorganisatie Unesco riep de rebellen gisteren op de cultuurschatten niet te vernietigen, maar juist te beschermen.


Grotere kaart weergeven

Extremisten namen macht onafhankelijkheidsstrijders over

Timboektoe wordt door islamfundamentalisten bestuurd sinds de inname van de stad door Touaregrebellen begin mei. De veelal niet fundamentalistische Touaregrebellen veroverden Timboektoe als onderdeel van hun onafhankelijkheidsstrijd. Zij riepen kort na de verovering van de stad een nieuwe, onafhankelijke staat met de naam Azawad uit.

Maar bijna direct na de inname van Timboektoe namen moslimradicalen de dagelijkse leiding in de stad over. Zij verafschuwen de aanbidding van heiligen en voorvaderen. Alleen Allah mag volgens hen worden aanbeden.

Door die overtuiging bestaat onder de radicale nieuwe machthebbers een drang culturele schatten van Timboektoe te slopen. Hun vernielzucht is al vergeleken met die van de Talibaan in Afghanistan, die begin 2001 de eeuwenoude Boeddhabeelden van Bamiyan opbliezen met dynamiet.

Lees ook het achtergrondartikel ‘Culturele schatkamer van Afrika dreigt naar de knoppen te gaan’ van onze redacteur Niels Posthumus terug.

    • Pim van den Dool