EU-embargo Iran vandaag van kracht – ‘Iran zal niet passief blijven’

Caption: FILE - In this Tuesday, April 15, 2008 file photo Iranian oil technician Majid Afshari makes his way to the oil separator facilities in Iran's Azadegan oil field southwest of Tehran, Iran. The market is so flush with oil at the moment that even the loss of more Iranian crude from the market may not lead to short supplies and higher prices. In fact, if Iran figures out a way to get around the sanctions and get more of its oil to market, oil prices could fall further. (AP Photo/Vahid Salemi, File)
Caption: FILE - In this Tuesday, April 15, 2008 file photo Iranian oil technician Majid Afshari makes his way to the oil separator facilities in Iran's Azadegan oil field southwest of Tehran, Iran. The market is so flush with oil at the moment that even the loss of more Iranian crude from the market may not lead to short supplies and higher prices. In fact, if Iran figures out a way to get around the sanctions and get more of its oil to market, oil prices could fall further. (AP Photo/Vahid Salemi, File) Iraanse oliewerker in het Azgedan olieveld bij Teheran, 15 april 2008. Foto AP / Vahid Salemi

Iran zal zich niet passief opstellen tegen het embargo van de Europese Unie tegen de Iraanse oliesector.

Dat zei de gouverneur van de Iraanse centrale bank, Mahmoud Bahmani, vanochtend in een interview, meldt persbureau AP. Vandaag gaat het Europese embargo in dat werd afgekondigd vanwege het omstreden Iraanse kernprogramma. Onder andere de Verenigde Staten en de Europese Unie vrezen dat Teheran onder het mom van een civiel kernenergieprogramma ook kernwapens probeert te ontwikkelen. Iran ontkent deze aantijgingen.

De uitspraken van Bahmani tegen het semi-officiele Mehr-persbureau, is de eerste reactie van een hooggeplaatste Iraanse functionaris op het embargo. Iran is de tweede olieproducent binnen OPEC, 80 procent van de opbrengsten uit export is afkomstig van olie.

Al Jazeera-reportage over het embargo waartoe vijf maanden geleden werd besloten:

Hele oliewereld heeft last van EU-embargo

Afgelopen donderdag liet Zuid-Korea al weten vanwege het EU-embargo de import van Iraanse olie te staken omdat Zuid-Koreaanse tankers niet meer verzekerd konden worden. Het land is afhankelijk van Europese verzekeringsmaatschappijen voor de vervoer van olie.

Buitenlandredacteur Chris Hensen schreef gisteren in NRC Weekend dat niet alleen Zuid-Korea last heeft van het olie-embargo van de EU, maar de hele oliewereld. Hensen:

“De internationale oliewereld sluit vrijwel al zijn transportverzekeringen af in Europa, in Londen, bij zogeheten Protection & Indemnity maatschappijen als Lloyds. Ook landen als China, India, Japan en Zuid-Korea, alle grootafnemers van Iraanse olie. Zij hebben niets te maken met het afkondigen van de EU-sancties, maar omdat ze niet langer terecht kunnen bij Europese verzekeraars, worden ze er wel door geraakt. China heeft gewaarschuwd desnoods onverzekerd te gaan varen. India zegt dat het zijn transporten gaat verzekeren bij Iraanse verzekeraars. Maar of die financieel slagvaardig zijn in geval van een catastrofe, is twijfelachtig. Landen als India en Japan voelen zich bekocht. Onder druk van de VS hebben ze de consumptie van Iraanse olie teruggeschroefd (Zuid-Korea stopte er zelfs mee). In ruil daarvoor mochten ze een kleiner deel van de olie uit Iran blijven afnemen zonder daarvoor door Washington te worden gestraft. Maar nu blijkt dat die resterende olie lastig of niet te halen is. Met dank aan de EU.”

Amerikaanse sancties volgen nog

Donderdag gingen ook de Amerikaanse sancties in tegen financiële instituten die transacties uitvoeren met de Centrale Bank van Iran of andere Iraanse banken die draaien om de aankoop van olie. Daarmee zullen landen die nog niet de import van Iraanse olie hebben stopgezet worden afgesloten van het Amerikaanse financiële systeem.

    • Hans Klis