Estafettegoud voor Nederlandse lopers, zilver voor estafettevrouwen

De Nederlandse estafetteploeg heeft op het EK atletiek in Helsinki goud veroverd op de 4×100 meter. De estafettevrouwen veroverden eerder vanmiddag het zilver op dezelfde afstand.

De Nederlandse estafettelopers vieren hun Europese titel na het lopen van een nieuw Nederlands record. Foto Reuters / Tobias Schwarz

De Nederlandse estafetteploeg heeft op het EK atletiek in Helsinki goud veroverd op de 4×100 meter. De estafettevrouwen veroverden eerder vanmiddag het zilver op dezelfde afstand.

Brian Mariano, Churandy Martina, Giovanni Codrington en Patrick van Luijk lieten in de Finse hoofdstad een winnende tijd noteren van 38.34, een nieuw Nederlands record. Duitsland werd tweede, het brons was voor Frankrijk.

De Nederlandse estafettevrouwen pakten eerder vanmiddag zilver op de 4×100 meter. Kadene Vassell, Dafne Schippers, Eva Lubbers en Jamile Samuel verbeterden met 42,80 seconden ook het Nederlands record. Het goud ging in 42,51 naar Duitsland, Polen pakte in 43,06 brons.

De teller staat voor Nederland dit EK inmiddels op vijf medailles. Churandy Martina en Patrick van Luijk pakten gisteren respectievelijk goud en zilver op de 200 meter. Rutger Smith won een dag eerder zilver bij het kogelstoten.

In de finale van het discuswerpen bij de vrouwen kwam Monique Jansen niet verder dan een elfde plaats. Zij wierp een afstand van 57.03 meter. De Kroatische Sandra Perkovic won het goud met een worp van 67.62 meter.

Hordenloper Gregory Sedoc eindigde in de finale op de 110 meter horden op de zesde plaats. Hij liep een tijd van 13.45. Winnaar werd de Rus Sergei Shubenkov.