Dodental noodweer VS gestegen - miljoenen zitten zonder stroom

Stukken van een appartement kwamen op een parkeerplaats terecht in Riverdale, Maryland. Het oosten van de VS heeft al dagen te kampen met noodweer. Foto Reuters / Jonathan Ernst

Noodweer in het oosten van de Verenigde Staten heeft inmiddels aan dertien mensen het leven gekost. Drie miljoen mensen zitten zonder stroom. In de staten Maryland, West Virginia, Ohio, District of Columbia en Virginia is de noodtoestand uitgeroepen.

Meer dan tweehonderd reizigers in West Virginia brachten de nacht van vrijdag op zaterdag door in een trein die aan beide kanten was ingesloten door omgevallen bomen op het spoor. In Illinois moesten geesteszieke gedetineerden naar een andere gevangenis worden gebracht, omdat hun eigen detentiecentrum aanzienlijke schade had opgelopen.

In delen van Virginia waren noodlijnen niet bereikbaar, terwijl in Washington ontwortelde bomen auto’s onder hun gewicht verpletterden, meldt persbureau AP vanmiddag. Mobiel telefoonverkeer en internet was maar mondjesmaat beschikbaar, tankstations sloten de deuren en mensen kregen het advies spaarzaam om te gaan met drinkwater.

Bekijk hieronder een video van persbureau AP over de stormschade:

Stroomuitval gepaard met extreme hitte

De stroomuitval ging in Baltimore en Washington gepaard met recordtemperaturen. Het kwik steeg op sommige plekken tot boven de veertig graden Celsius.
Van Indiana tot New Jersey richtten stormen een spoor van vernieling aan. In Virginia verloren zes mensen het leven. In New Jersey en Maryland kwamen in elke staat twee mensen om, terwijl door het noodweer in Ohio, Kentucky en Washington in totaal drie personen het leven lieten.

Door de enorme omvang van de schade die is aangericht kan het dagen duren voor de stroomvoorziening weer op peil is. Overal zijn elektriciteitspalen door wind en omgevallen bomen beschadigd. In elektriciteitscentrales moet eerst puin worden geruimd voor de stroomtoevoer weer kan worden aangezet.

    • Pim van den Dool